Search This Blog

Saturday, September 24, 2016

Dua rakyat China dihukum matiFUZAHANG (kiri) dan Hezhang.Jakarta: Dua warga China dihukum mati oleh sebuah mahkamah Daerah Jakarta Barat semalam selepas didapati bersalah atas tuduhan memiliki 18 kilogram dadah jenis methamphetamin.

Li Fuzahang dan Li Hezhang, kedua-duanya 30 tahun, ditangkap Disember lalu di tempat mereka bekerja di Tambora. Dadah berkenaan ditemui di dalam empat tiub besi.

Peguam mereka, Dolfie Rompas memberitahu mahkamah, anak guamnya tidak tahu dadah itu berada di premis berkenaan memandangkan mereka baru sahaja tiba di Indonesia apabila ia ditemui.

Ketika menjatuhi hukuman ke atas mereka, ketua hakim, Mohcamad Taufik Tatas berkata, tidak ada keraguan menunjukkan mereka tidak tahu mengenai dadah itu.

Sejak menjadi presiden pada 2014, Presiden Joko Widodo (Jokowi) menyambung semula hukuman gantung terhadap pesalah dadah atas alasan Indonesia berdepan dengan masalah ketagihan bahan itu.

Pelaksanaan hukuman mati di Indonesia mencetuskan kemarahan antarabangsa dan merenggangkan hubungan diplomatik dengan Australia apabila dua warga negara itu menjalani hukuman berkenaan pada 2015. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 September 2016 @ 8:56 AM