Search This Blog

Wednesday, August 24, 2016

Pengsan selepas gaduh mulut 8 jam


24 OGOS 2016

Pengsan selepas gaduh mulut 8 jam


Pengsan selepas gaduh mulut 8 jam Dua wanita pengsan selepas bertengkar selama 8 jam.
SHAANXI - CHINA. Akibat bertengkar selama 8 jam tanpa henti bawah cuaca panas terik, dua orang wanita pengsan di tepi jalan di bandar Angkang.

Menurut laporan Dailymail, kedua-dua wanita separuh abad tersebut bertengkar tentang hutang bermula pada jam 2 petang waktu tempatan.

Seorang saksi memberitahu mulut salah seorang wanita terbabit berbuih.

Kedua-dua wanita berkenaan juga dilaporkan tidak menjamah sebarang makanan atau meminum air sepanjang pertengkaran tersebut.

Mangsa telah dibawa ke hospital dan dirawat namun keadaan terkini mangsa gagal diketahui.

Tiada perasaanLELAKI itu tidak menunjukkan reaksi ketika dirawat sekumpulan doktor.

Agensi
Bogota: Seorang lelaki tidak menunjukkan sebarang reaksi walaupun sebilah pisau besar tertusuk di belakangnya.

Kejadian dirakam di sebuah hospital di Barranquilla, Colombia. Gambar menunjukkan klelaki itu langsung tidak menunjukkan sebarang perasaan ketika dirawat sekumpulan doktor.

Seorang jururawat memotong bajunya sambil diperhatikan orang ramai termasuk ada yang merakam video menggunakan telefon pintar.

Tidak diketahui apa yang berlaku kepada lelaki itu, atau keadaannya selepas itu.

Barranquilla yang terletak di utara Colombia, bandar utama yang popular dalam kalangan pelancong dan ahli perniagaaan. Colombia memang mempunyai kadar jenayah tinggi yang berkait rapat dengan kegiatan dadah sejak 1970-an.

Walaupun pelbagai usaha dijalankan kerajaan, Colombia masih menjadi pengeluar kokain terbesar dunia.

Malah tiga bandarnya tersenarai sebagai antara 50 paling berbahaya di dunia, mengikut data Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 2015.

Tiga bandar itu adalah Palmira, Cali dan Pereira di tempat ke-45. - Agensi.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 24 Ogos 2016 @ 7:23 AM

Wanita mati dibaham 100 anjingSiluvamma

Agensi
New Delhi: Seorang wanita berusia 65 tahun mati dibaham sekumpulan 100 anjing liar yang turut memamah daging tangan dan kakinya ketika dia di pantai berhampiran kediamannya.

Wanita itu, Siluvamma dilaporkan berjalan di tepi pantai di Pulluvila, Kerala, apabila diserang anjing berkenaan.

Anak lelakinya Selvan berusaha menyelamatkan ibunya tetapi turut diserang menyebabkan dia terpaksa terjun ke laut untuk menyelamatkan diri.

“Saya gagal menyelamatkan ibu. Ibu pergi ke pantai waktu malam. Apabila dia tidak pulang ke rumah, saya keluar mencarinya.

“Saya terkejut melihat dia diserang lebih 100 anjing liar. Seluruh badannya berlumuran darah,” katanya kepada pemberita.

Menurut Selvan, dia dan beberapa penduduk berjaya mengusir anjing berkenaan namun ibunya mengalami kecederaan parah.

Wanita itu dikejarkan ke hospital tetapi meninggal dunia dalam perjalanan, lapor akhbar The Hindu.
- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 24 Ogos 2016 @ 7:21 AM

36 dibunuh setiap hari
SEKUMPULAN penduduk melihat mayat suspek dadah yang ditembak mati dalam operasi polis di Manila, semalam.

Reuters
Manila: Lebih 1,900 orang atau kira-kira 36 orang dibunuh setiap hari dalam kempen ganas memerangi dadah di Filipina sejak Presiden Rodrigo Duterte dilantik tujuh minggu lalu.

Dalam keterangannya kepada jawatankuasa Senat yang menyiasat kes pembuhan tanpa bicara yang semakin menjadi-jadi di negara itu, Ketua Polis Filipina, Pengarah Ronald Dela Rosa berkata, tiada dasar yang diumumkan supaya polis membunuh penagih serta pengedar dadah.

“Kami bukan pembunuh,” katanya.

Menurutnya, daripada jumlah 1,900 yang dibunuh kerana kegiatan dadah, 1,100 kematian masih disiasat.

Bakinya ditembak mati dalam operasi antidadah yang dijalankan polis, kata Dela Rosa.

Siasatan dilancarkan pengkritik paling lantang Duterte, Senator Leila de Lima yang mengarahkan pegawai kanan polis dan antidadah menjelaskan peningkatan jumlah kematian dan laporan pembunuhan oleh orang ramai.

Duterte sebelum ini memberi amaran supaya Senat tidak mengganggu kempennya dan berkata mereka mungkin dibunuh jika menghalang usaha yang disifatkannya bertujuan memulihkan keadaan di negara itu.

Dela Rosa juga memberitahu jawatankuasa berkenaan, hampir 700,000 penagih dan penjual dadah menyerah diri kerana mengelak dibunuh,

Menurutnya, secara keseluruhan jenayah berkurangan, tetapi kes bunuh meningkat sejak kempen memerangi dadah itu dilancarkan.

Jumlah kematian dinyatakan Dela Rosa semalam lebih tinggi berbanding 1,800 yang diberikan pada prosiding yang diadakan kelmarin.

Dia tidak menjelaskan perbezaan itu sebaliknya cuma berkata jumlah berkenaan sudah dikemas kini.

Selain itu, katanya, 300 anggotanya disyaki terbabit dalam sindiket dadah dan memberi amaran mereka akan dipecat dan didakwa jika didapati bersalah.

Media tempatan melaporkan, ada kemungkinan pembunuhan dilakukan polis korup yang mahu mengelak aktiviti mereka terbongkar.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 24 Ogos 2016 @ 7:17 AM

Keluarga Altantuya Cari Jalan Sampaikan Permohonan Kepada Sirul


Diterbitkan: Rabu, 24 Ogos 2016 10:28 PM
Sirul Azhar Umar

KUALA LUMPUR: Keluarga kepada model Mongolia, Altantuya Shaariibuu sedang mencari ejen untuk menyampaikan permohonan mereka kepada bekas komando polis Sirul Azhar Umar.

Peguam yang mewakili keluarga, Ramkarpal Singh berkata tiada sebarang maklum balas diterima daripada pertanyaan mereka walaupun permohonan itu telah disampaikan kepada Kementerian Luar pada Ogos 2015.

"Kami telah menunggu terlalu lama, dan kami kini sedang mengkaji alternatif, untuk mengemukakan dokumen itu kepada Sirul Azhar Umar melalui ejen," katanya kepada pemberita di sini, Rabu.

Sirul kini berada di sebuah pusat tahanan di Australia.

Dalam permohonan itu, keluarga berkenaan memohon untuk meminda pernyataan tuntutan mereka bagi memasukkan sabitan dan penemuan utama terhadap Sirul dan bekas anggota Unit Tindakan Khas, Azilah Hadri.

Permohonan itu adalah dokumen dalam saman RM100 juta yang difailkan pada tahun 2007 oleh keluarga Altantuya terhadap kerajaan dan tiga yang lain berhubung tuntutan yang didakwa konspirasi dan bunuh.

Ia telah difailkan terhadap bekas penganalisis politik Abdul Razak Baginda, kerajaan Malaysia dan kedua-dua lelaki yang didapati bersalah membunuh Altantuya.

Walau bagaimanapun, kes itu terhenti kerana Mahkamah Tinggi mahu kesimpulan perbicaraan jenayah dibuat terlebih dahulu.

Pada Januari 2015, Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman mati ke atas Sirul dan Azilah kerana membunuh Altantuya pada tahun 2006, namun Sirul Azhar telah melarikan diri ke Australia.