Search This Blog

Saturday, April 9, 2016

Jumpa bawah pokok sawit

 Mohd Rizal Abdullah

Mohd.rizal@hmetro.com.my
Miri: Bayi lelaki yang baru dilahirkan ditemui dalam kotak di Simpang Universiti Curtin, di sini, hari ini.


Bayi lelaki yang dibalut dengan tuala dan kain sarung itu ditemui lelaki yang kebetulan berada di kawasan itu, pada 1.32 petang.

Ketua Polis Daerah Miri, Asisten Komisioner Junaidi Bujang, berkata lelaki terbabit yang mahu membuang air kecil terdengar bunyi tangisan bayi berkenaan.

Menurutnya, lelaki itu kemudiannya menjumpai bayi berkenaan yang diletakkan di dalam kotak di bawah pokok sawit.

“Dia kemudian menghubungi polis. Siasatan polis mendapati bayi itu baru dilahirkan dan tiada kesan kecederaan. Tapi, kami hantar ke Hospital Miri untuk pemeriksaan lanjut," katanya.

Katanya, kes akan disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 9 April 2016 @ 6:55 PM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/129178#sthash.F9CIWahN.dpuf

Bekas kelasi AS bebas kes bunuh selepas 33 tahun dipenjara


HARWARD


WASHINGTON – Seorang bekas kelasi Amerika Syarikat (AS) yang dipenjara 33 tahun dibebaskan kelmarin berdasarkan bukti asid dekosiribonukleik (DNA) selepas dia tersilap didapati bersalah merogol seorang wanita dan membunuh suaminya pada 1982.
Keith Harward didapati bersalah berdasarkan keterangan pakar bahawa kesan gigitan pada wanita itu sepadan dengan susunan giginya. Harward dipenjara seumur hidup.
Bagaimanapun, 30 tahun kemudian, hasil ujian DNA mendapati jenayah rogol dan bunuh itu dilakukan seorang kelasi lain yang meninggal dunia semasa menjalani hukuman penjara atas kesalahan lain.
Harward yang kini berusia 59 tahun didapati bersalah menceroboh sebuah kediaman di Newport News, Virginia dan membunuh suami mangsa menggunakan batang besi sebelum merogol isterinya ketika anak-anak mereka sedang tidur.
Mahkamah Agung Virginia menulis dalam keputusannya bahawa pihaknya “membatalkan kesemua sabitan Harward atas kesalahan bunuh, rogol, liwat dan rompakan.”
Menurut laporan Sekolah Undang-Undang Universiti Michigan pada Februari lalu, AS membersihkan nama 149 banduan dalam 2015. Jumlah itu bagaimanapun terlalu kecil berbanding puluhan ribu orang tidak bersalah yang dihukum penjara di negara itu. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0409&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz45KSsbrmz 
Hakcipta terpelihara