Shafien Mamat
Shafien Mamat
Kedua-dua suspek ditahan di Kampung Baru Hicom kira-kira pukul 9.30 pagi.
Ketua Polis daerah, Asisten Komisioner Shafien Mamat berkata, pihaknya telah meneri-ma maklumat mengenai sebuah kereta dalam keadaan mencurigakan tanpa nombor pendaftaran di kawasan tersebut.
Menurutnya, pihaknya telah bergegas ke lokasi dan mendapati suspek melarikan diri selepas menyedari kehadiran polis yang mahu menahan mereka.
“Suspek telah memandu laju bertindak membuang wang tunai dan pelbagai resit hasil samun untuk menghapuskan bukti.
“Bagaimanapun, kecekapan anggota kereta peronda polis berjaya menahan suspek tidak jauh dari lokasi berkenaan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Shafien memberitahu, pihaknya turut merampas wang tunai, resit, kayu hoki, pengunci stereng berbentuk kayu besbol dan sebuah kereta Proton Iswara berwarna hijau yang digunakan untuk menyamun.
Ujarnya, hasil semakan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) pasar raya berkenaan mengesahkan suspek adalah individu yang melakukan samun pagi ini.
“Pihak kami telah menerima laporan daripada pekerja pasar raya itu yang dibuat di Balai Polis Bandar Baru Klang,” katanya.
Dalam pada itu kata Shafien, hasil semakan mendapati salah seorang daripada suspek mempunyai rekod jenayah lampau membabitkan kesalahan samun berkawan menggunakan senjata.
Tambahnya, kedua-dua suspek kini ditahan untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan kerana samun berkawan menggunakan senjata.