Search This Blog

Thursday, November 3, 2016

Polis Serbu Rumah Sanjeevan, Rampas Kereta Mewah, Motosikal


Diterbitkan: Khamis, 3 November 2016 12:41 AM
Datuk R. Sri Sanjeevan

PETALING JAYA: Serbuan polis di kediaman Pengerusi MyWatch Datuk R. Sri Sanjeevan di Kajang menyaksikan sebuah kereta BMW EX6 dan empat buah motosikal dirampas.

Sebuah portal berita dalam talian melaporkan bahawa sepasukan polis dari Bukit Aman menyerbu rumah Sanjeevan dan merampas aset tersebut dalam satu operasi pada pukul 3.10 petang hingga 4.30 petang Rabu.

Dilaporkan bahawa aset yang dirampas, yang terdiri daripada tiga buah motosikal Demak EX90 dan Yamaha Ego, kini berada di Cheras.

Menurut laporan itu, dua pegawai polis dan 10 anggota dari Skuad Taktikal Khas 3 yang bertanggungjawab untuk menyiasat Sanjeevan di bawah Seksyen 45 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) adalah sebahagian daripada serbuan itu.

ASP Faizal Maamor dipetik dalam laporan itu sebagai berkata bahawa akaun bank Sanjeevan telah dibekukan oleh pihak berkuasa.

Sanjeevan dilaporkan berkata bahawa beliau akan membawa perkara itu ke mahkamah jika beliau tidak menerima permohonan maaf daripada pihak polis kerana merosakkan bahagian anjung rumahnya.

Beliau mendakwa rampasan itu menyebabkan dirinya tiada apa-apa, termasuk kenderaan untuk bergerak.

"Saya rasa ini adalah salah satu cara mereka untuk membuli pemberi maklumat seperti saya," beliau dipetik sebagai berkata.

Sementara itu, Pengarah Pasukan Tindakan Khas Anti Maksiat, Judi dan Gangsterisme (STAGG) Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof mengesahkan serbuan dijalankan berkaitan kesalahan di bawah AMLA.

Sanjeevan dan pemandunya, seorang warga India, telah ditahan di bawah Seksyen 506 dan Seksyen 384 dan 385 Kanun Keseksaan kerana didakwa melakukan ugutan jenayah dan pemerasan berhampiran Plaza Tol Nilai pada 22 Jun.

Sanjeevan juga mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan mengupah seorang pekerja haram dan melakukan peras ugut di Mahkamah Sesyen, Mahkamah Majistret Temerloh dan mahkamah Majistret di Seremban, Negeri Sembilan.

1 comment: