Search This Blog

Saturday, October 8, 2016

Taufan Matthew: Empat terbunuh di Florida

SABTU, 8 OKTOBER 2016 @ 9:59 AM

 TAUFAN Matthew. - Foto EPA

 MIAMI: Empat kematian pertama dilaporkan akibat Taufan Matthew di Amerika Syarikat ketika ribut kuat itu membadai Florida selepas mengorbankan lebih 400 di Haiti.

Seorang wanita berusia 58 tahun mengalami keadaan degupan jantung terhenti di rumah di Mukim St Lucie di tengah negeri itu tengah malam kelmarin, tetpi angin kencang yang dibawa Matthew menghalang pasukan bomba menyelamatkan beliau.

 "Kami tidak dapat bertindak balas segera dan malangnya wanita itu meninggal dunia," kata jurucakap Bomba St Lucie, Catherine Chaney.

 Pada awal pagi, pasukan penyelamat turut menerima panggilan mengenai warga tua lelaki 82 tahun yang mengalami gejala angin ahmar dan sukar bernafas.

"Sekali lagi, kami tidak dapat pergi ke rumahnya kerana angin kencang," kata Chaney. Lelaki terbabit dibawa ke hospital berhampiran dengan kenderaan peribadi tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian.

Pada tengah hari Jumaat, wanita di Volusia keluar untuk memberi makan kepada beberapa haiwan ketika keadaan agak tenang dan terbunuh ditimpa pokok, kata pengurus mukim itu, Jim Dinneen.

Di Mukim Putnam, seorang lagi wanita maut ditimpa pokok yang tumbang di atas treler, kata pejabat sherif, menambah seorang lelaki yang berada dalam treler itu dapat menyelamatkan diri dan cuma cedera ringan. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/200027

No comments:

Post a Comment