Search This Blog

Saturday, October 8, 2016

Taufan Matthew: Angka korban di Haiti meningkat, 842

DUNIA SABTU, 8 OKTOBER 2016 @ 8:46 AM


 KEADAAN bandar di Jeremie, Haiti yang rosak teruk akibat dibadai taufan Matthew. - Foto AP

PORT-AU-PRINCE: Taufan Matthew yang membadai Haiti awal minggu ini meragut sekurang-kurangnya 842 nyawa pada Jumaat dan puluhan ribu lagi hilang tempat tinggal.

Selepas membadai Haiti, taufan itu bergerak ke Florida pada Jumaat dan kini menuju ke pantai Atlantik Amerika Syarikat.

Matthew, taufan paling kuat menjejaskan Amerika sejak Superstorm Sandy melanda timur laut negara itu empat tahun lalu, menyebabkan pemindahan besar-besaran sepanjang pantai Florida menerusi Georgia hingga ke Carolina Selatan dan Carolina Utara.

Presiden Barack Obama menggesa rakyat tidak leka dan mematuhi arahan keselamatan ketika berhadapan ribut berkenaan, yang paling teruk membadai timur laut Florida dalam masa lebih 100 tahun.

 "Saya cuma mahu menekankan kepada semua orang ia masih taufan yang bahaya, kemungkinan kekuatannya bertambah, kehilangan nyawa dan kerosakan teruk pada harta akan berlaku," katanya kepada wartawan selepas taklimat dengan pegawai pengurusan kecemasan.

Matthew membadai semenanjung barat Haiti pada Selasa dengan kelajuan angin 233 kilometer sejam dan membawa bersamanya hujan lebat. Kira-kira 61,500 penduduk berada di pusat perlindungan, kata pegawai, selepas ribut itu membawa ombak besar memusnahkan perkampungan pesisir pantai, sebahagiannya baru dapat dihubungi.

Dengan talian telefon bimbit tidak berfungsi dan jalan raya dinaiki air, bantuan lambat tiba di kawasan paling teruk terjejas di Haiti. Sementara di New York, Matthew menyebabkan 4,500 penerbangan dibatalkan setakat antara Rabu dan Ahad, menurut perkhidmatan FligtAware.

Semua penerbangan ke dan dari Orlando dibatalkan pada Jumaat dan separuh lagi pada Sabtu.

 FlightAware menjangkakan ia akan meningkat. Taman tema terkenal dunia di Orlando seperti Walt Disney World, Universal Studios dan SeaWorld, turut ditutup berikutan ribut berkenaan. - Reuters/AP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/200009

No comments:

Post a Comment