Search This Blog

Monday, October 3, 2016

Rakyat India tidak bayar cukai berjumlah RM41.2b


Hanya 2.5 peratus daripada 1.2 bilion penduduk bayar cukai
03 Oktober 2016 12:30 AM
ARUN JAITLEY

ARUN JAITLEY
NEW DELHI 2 Okt. - India mengisytiharkan bahawa hampir AS$10 bilion (RM41.2 bilion) kekayaan negara ini disembunyikan oleh individu-individu dan syarikat-syarikat yang mengelak membayar cukai.
Sehubungan itu, Perdana Menteri India, Narendra Modi telah memperkenalkan skim pengampunan kerajaan untuk membolehkan individu dan syarikat terbabit membayar cukai sekali gus membanteras ke­giatan penggubahan wang ha­ram yang semakin berleluasa di negara ini.
Menteri Kewangan India, Arun Jaitley berkata, pengisytiharan sebanyak 64,275 harta dan pendapatan yang tidak didedahkan sepanjang tempoh empat bulan skim itu diperkenalkan membabitkan jumlah keseluruhan hampir mencecah AS$10 bi­lion (RM41.2 bilion).
“Jumlah yang tinggi ini me­nunjukkan bahawa orang ramai sudah mula bersedia untuk melunaskan cukai mereka kepada kerajaan,” kata Jaitley kepada pemberita di sini semalam.
Jumlah pembayar cukai di India agak mengejutkan de­ngan hanya 2.5 peratus daripada 1.2 bilion penduduknya berbuat demikian, memandangkan sebahagian besar pekerja di India dibayar gaji secara tunai.
Oleh itu, kerajaan pimpinan Modi telah berjanji akan memperkenalkan beberapa peraturan baharu dalam membanteras ke­giatan mengelak cukai bagi membawa kesejahteraan dan keadilan kepada rakyat selepas memenangi piihan raya pada 2014.
Pada tahun ini, kerajaan Modi telah mewajibkan cukai dibayar apabila membeli barangan bernilai lebih 200,000 rupee (RM12,393).
Di bawah skim itu, pihak berkuasa berjanji tidak akan mendesak rakyat mengisytiharkan kekayaan jika mereka membayar cukai bagi kekayaan tersebut.
Bagaimanapun, terdapat segelintir akauntan dan pakar ekonomi skeptikal terhadap peraturan itu sama ada rakyat akan mendedahkan kekayaan mereka dan pihak kerajaan pula tidak mengumumkan sasaran umum bagi inisiatif itu.
Berdasarkan rekod, hanya enam orang di India yang memiliki pendapatan melebihi 500 juta rupee (RM31 juta) melunaskan bayaran cukai pada 2012 dan 2013.
Angka itu dianggap sedikit kerana jumlah jutawan di negara ini dilaporkan mencecah 2,100 orang dengan jumlah pendapatan bersih keseluruhan mereka melebihi AS$50 juta (RM206 juta) setiap seorang. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/rakyat-india-tidak-bayar-cukai-berjumlah-rm41-2b-1.389956#sthash.4C4jpENy.dpuf

No comments:

Post a Comment