Search This Blog

Monday, October 3, 2016

Rakyat India isytihar ‘wang gelap’


ASET gelap menjadi isu besar di India. – Gambar hiasan

NEW DELHI – Rakyat India mengisytiharkan kekayaan tersembunyi hampir AS$10 bilion (RM41.2 bilion) susulan inisiatif pengampunan cukai oleh kerajaan dalam usaha Perdana Menteri, Narendra Modi membasmi wang gelap.

Menteri Kewangan, Arun Jaitley berkata, inisiatif selama empat bulan itu yang berakhir Jumaat lalu menyaksikan sebanyak 64,725 perisytiharan aset dan pendapatan tersembunyi berjumlah AS$9.8 bilion (RM40.4 bilion).

“Bilangan sebegini ramai orang yang mengisytiharkan wang masing-masing membuktikan bahawa ramai penduduk sebenarnya mahu menjadi warganegara yang patuh cukai.

“Angka ini akan disemak semula sebaik sahaja proses pengiraan terakhir selesai,” kata Arun kepada pemberita di New Delhi kelmarin.

Menurutnya, pendapatan tambahan itu akan digunakan bagi membiayai skim kebajikan masyarakat.

Di bawah inisiatif itu, pihak berkuasa berjanji tidak mendakwa rakyat India yang mengisytiharkan dan membayar cukai bagi kekayaan tersembunyi mereka.

Bilangan pembayar cukai di India tidak ramai dengan cuma sekitar 2.5 peratus daripada 1.2 bilion penduduknya mengisytiharkan pendapatan masing-masing.

Sepanjang 2012 hingga 2013, hanya enam orang yang mempunyai pendapatan melebihi AS$7.4 juta (RM30.5 juta) membayar cukai walaupun India dianggarkan mempunyai 2,100 penduduk berpendapatan lebih AS$50 juta (RM206.2 juta).

Modi berjanji akan membasmi perbuatan mengelak cuka di India bagi menangani jurang perbezaan tinggi antara golongan kaya dan miskin selepas beliau memenangi pilihan raya pada 2014. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1003&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz4Lyb3lYAv
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment