Search This Blog

Monday, October 3, 2016

Lelaki maut selepas cabut 10 batang gigi
NEVILLEAgensi
Tiverton (Britain): Seorang lelaki meninggal dunia akibat kehilangan darah yang banyak selepas doktor mencabut 10 batang giginya.

Neville Gillespie, 53, meninggal dunia beberapa jam selepas mencabut giginya di sebuah klinik pergigian di Tiverton pada 22 Januari lalu.

Dalam inkues kematiannya, abang Neville, Harold memberitahu mahkamah, selepas mencabut giginya lelaki itu datang semula ke klinik kerana gusinya berdarah semula.

“Bagaimanapun, doktor hanya meletakkan kapas di gusi Neville dan memintanya pulang ke rumah untuk berehat,” katanya kepada mahkamah.

Ujarnya, beberapa jam kemudian, dia menemui adiknya terbaring di atas katil dan mulutnya mengeluarkan darah yang banyak.

Anggota paramedik yang tiba selepas dihubungi Harold pula memberitahu, kain cadar lokasi mangsa ditemui mati penuh dengan darah.

Bedah siasat yang dijalankan terhadap Neville mendapati mangsa meninggal dunia kerana kekurangan darah akibat luka di gusi selepas giginya dicabut.

Doktor gigi, Dr Roya Doane memberitahu, Neville sepatutnya mencabut empat batang gigi yang rosak tetapi memintanya mencabut enam lagi giginya kerana sakit.

Mahkamah juga diberitahu, Neville ketika itu mengambil sejenis ubat pencair darah yang menyukarkan darah membeku di gusi mangsa yang luka.

Selepas meneliti keterangan semua saksi, koroner merekodkan kematian Neville adalah satu kemalangan dan bukan kecuaian. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 3 Oktober 2016 @ 5:24 AM

No comments:

Post a Comment