Search This Blog

Monday, October 3, 2016

52 maut dalam rempuhan pada perayaan agama di Habsyah

DUNIA ISNIN, 3 OKTOBER 2016 @ 10:04 AM

 PASUKAN polis mengawal di satu perayaan agama di Habsyah bagi meraikan pengakhiran musim hujan, di bandar Bishoftu, rantau Oromia, Ethiopia. - Foto REUTERS

BISHOFTU: Seramai 52 orang maut pada Ahad di satu perayaan agama di Habsyah bagi meraikan pengakhiran musim hujan selepas polis melepaskan gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan yang menyebabkan berlakunya rempuhan.

Keganasan meletus pada perhimpunan di bandar Bishoftu berhampiran ibu negara, Addis Ababa, disebabkan tindakan 'tidak bertanggungjawab tentera', kata kenyataan kerajaan tempatan, menambah 'berikutan itu, 52 terbunuh dalam rempuhan.

' Pembangkang berkata, mereka percaya lebih 100 maut dalam kekacauan selepas ribuan penduduk berkumpul di tasik yang dianggap suci bagi perayaan Irreecha (kesyukuran), yang diraikan komuniti Oromo menandakan berakhirnya musim hujan.

Habsyah berhadapan tunjuk perasaan antikerajaan terbesar dalam sedekad dan beberapa peserta menyilangkan pergelangan tangan di atas kepala, tanda yang menjadi simbol bantahan oleh komuniti Oromo. "Perayaan tahunan Irreecha terganggu disebabkan keganasan dicetuskan beberapa kumpulan.

 Ada kematian disebabkan rempuhan," kata kenyataan kerajaan yang dikeluarkan media sebelum itu. Sementara itu, Pengerusi Pembangkang Oromo Federalist Congress (OFC), Merera Gudina, berkata ada banyak kematian akibat rempuhan itu, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.

"Mayat sedang dikumpulkan pihak kerajaan. Namun, apa yang saya dengar daripada orang ramai di tempat kejadian, jumlah kematian lebih daripada 100," kata Gudina. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/198408

No comments:

Post a Comment