Search This Blog

Saturday, October 8, 2016

12 kanak-kanak perempuan diselamatkan daripada sindiket

JENAYAH SABTU, 8 OKTOBER 2016 @ 3:35 PM

Oleh Farah Suhaidah Othman bhnews@bh.com.my

 UBAT-UBATAN herba yang dirampas dalam serbuan di Ipoh, pada malam dan awal pagi tadi. - Foto Yahya Zainuddin

 IPOH: Seramai 12 kanak-kanak perempuan berusia 11 hingga 13 tahun diselamatkan daripada sindiket pemerdagangan manusia dalam serbuan dilakukan polis dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di bandar raya ini, pada malam dan awal pagi tadi.

Dalam serbuan jam 11.15 malam dan 1.45 pagi itu, dua suspek lelaki dan wanita berusia 40-an yang dipercayai terbabit dalam kegiatan mengeksploitasi semua kanak-kanak terbabit ditahan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Gan Tian Kee, berkata kanak-kanak berkenaan dipercayai dipergunakan sebagai peminta sedekah serta menjual ubat-ubatan herba dan kalendar Islam.

 "Kanak-kanak perempuan yang diselamatkan itu akan ditempatkan di rumah perlindungan di Rembau, Negeri Sembilan, manakala dua suspek yang diberkas kini direman selama lima hari bermula hari ini hingga Rabu depan," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak di sini, hari ini.

Beliau berkata, antara barangan dirampas dalam kedua-dua tangkapan 376 botol pelbagai ubat herba dan minyak gel, dua kereta, wang tunai RM2,993 dan sejumlah mata wang Rupiah, dua telefon bimbit, satu buku catatan hasil kutipan diperoleh mangsa setiap hari serta dua pasport.

 Katanya, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 14 Akta AntiPemerdagangan Manusia dan AntiPenyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007 kerana pemerdagangan kanak-kanak.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/200131

No comments:

Post a Comment