Search This Blog

Monday, September 5, 2016

Sindiket pengemis tumpas


05 September 2016 1:01 AM


SEBAHAGIAN daripada warga Myanmar yang diselamatkan polis selepas dipaksa menjadi pengemis di Petali

SEBAHAGIAN daripada warga Myanmar yang diselamatkan polis selepas dipaksa menjadi pengemis di Petaling Jaya, semalam.
KUALA LUMPUR 4 Sept. – Pende­ritaan 17 warga Myanmar yang dipaksa mengemis setiap hari oleh satu sindiket didalangi rakan senegara berakhir apabila diselamatkan polis yang menyer­bu rumah tempat mereka dikurung di Prima Damansara, Jalan PJU/10 Petaling Jaya dekat sini semalam.
Dalam serbuan kira-kira pukul 2 petang itu, mereka yang dise­lamatkan terdiri daripada sembilan wanita dan dua orang lelaki warga Myanmar yang dipercayai dipaksa menjadi pengemis di sekitar Lembah Klang.
Turut diselamatkan ialah empat kanak-kanak Myanmar iaitu tiga lelaki, seorang perempuan dan dua bayi.
Penolong Pengarah Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Rohaimi Md. Isa berkata, hasil serbuan itu juga, seramai empat individu terdiri dua lelaki dan seorang wanita warga Myanmar serta seorang lelaki warga tempatan turut ditahan.
Menurut beliau, kesemua suspek yang ditahan berperanan sebagai penjaga yang memberi arahan untuk kesemua mangsa mengemis.
“Siasatan awal mendapati kesemua mangsa ditempatkan di sebuah rumah sebelum mereka diarahkan oleh suspek wanita untuk mengemis di kawasan pasar malam setiap hari.
“Kesemua mangsa dikehendaki mendapatkan hasil sekurang-kurangnya RM100 sehari dan sekiranya mereka tidak memperoleh jumlah itu maka mereka akan dipukul oleh ahli sindiket,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Mengulas lanjut, Rohaimi berkata, kesemua wang yang diperoleh hasil mengemis itu akan diserahkan kepada ketua sindiket manakala mangsa tidak mendapat upah.
Ujarnya, siasatan lanjut mendapati, kesemua mangsa telah dibawa masuk ke negara ini sejak bulan Mei lalu menggunakan jalan darat sebelum dieksploitasi untuk bekerja secara paksa sebagai pengemis.
“Pergerakan mereka juga sentiasa dikawal dan bagi mengelak mangsa melarikan diri, mereka juga akan dihantar serta diambil dari tempat mereka mengemis,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/sindiket-pengemis-tumpas-1.378739#sthash.MUVzQX1Z.dpuf

No comments:

Post a Comment