Search This Blog

Monday, September 5, 2016

Sindiket jahanam paksa kanak-kanak mengemis
Teksi yang dipercayai digunakan untuk mengangkut pengemis. - Foto Ihsan PDRM

Antara warga asing yang dipaksa mengemis oleh sindiket yang berjaya diselamatkan polis. - Foto Ihsan PDRM

Fardy Bungga
am@hmetro.com.my


Kuala Lumpur: Seramai 17 warga asing termasuk enam kanak-kanak berjaya diselamatkan oleh polis semalam, selepas dikesan menjadi buruh paksa satu sindiket untuk mengemis di beberapa lokasi pasar malam di Puchong.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman Senior Asisten Komisioner Rohaimi Md Isa berkata, semua pengemis berusia antara dua tahun hingga 50-an yang diselamatkan itu terdiri daripada dua lelaki, sembilan wanita dan enam kanak-kanak.

Katanya, siasatan awal mendapati sindiket didalangi tiga lelaki dan seorang wanita itu menyediakan tempat tinggal dan makanan kepada semua mangsa.

"Mangsa dihantar ke beberapa lokasi pasar malam untuk mengemis selama beberapa jam sebelum dijemput pulang mengikut masa ditetapkan sindiket.

"Siasatan lanjut dijalankan mengikut Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran 2007 (Atipsom) kerana mengeksploitasi warga asing termasuk kanak-kanak sebagai buruh paksa," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar turut merakamkan ucapan syabas atas kejayaan itu menerusi akaun Twitter miliknya.
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 4 September 2016 @ 8:54 PM

No comments:

Post a Comment