Search This Blog

Tuesday, September 6, 2016

Sindiket curi kenderaan sekitar Melaka, Lembah Klang tumpas


06 September 2016 12:23 AM
Ramli DIN  (dua dari kanan)  menunjukkan sebahagian daripada kenderaan

RAMLI DIN (dua dari kanan) menunjukkan sebahagian daripada kenderaan yang dirampas daripada sindiket curi kenderaan selepas sidang akhbar di Ibu pejabat Polis Daerah Melaka Tengah, Melaka, semalam. UTUSAN/SITI AMINAH ISMAIL (Pelatih Unimas)
MELAKA 5 Sept. – Polis berjaya menumpaskan sekumpulan penjenayah yang dipercayai terlibat dalam 39 kes curi kenderaan di negeri ini dan Lembah Klang sejak Disember tahun lalu dengan penahanan tujuh suspek terma­suk ke­tuanya, baru-baru ini.
Kesemua suspek termasuk seorang wanita berusia di antara 22 dan 40 tahun itu ditahan ber­asingan dalam beberapa operasi di sekitar daerah Alor Gajah sejak 23 Ogos lalu.
Ketua Polis negeri, Datuk Ramli Din berkata, polis turut merampas 11 buah kenderaan dianggarkan bernilai RM300,000 sepanjang operasi tersebut termasuk tujuh kenderaan pacuan empat roda dipercayai kenderaan curi selain kunci pendua.
Menurutnya, tangkapan terhadap suspek dibuat selepas pihak­nya menerima laporan kehilangan sebuah Mitsubishi Pajero di Jalan Hang Tuah oleh seorang kontraktor lelaki berusia 40 tahun pada 23 Ogos lalu.
“Bertindak atas maklumat itu, polis berjaya mengesan kende­raan tersebut dua jam kemudian yang ketika itu dipandu oleh seorang lelaki berusia 30 tahun di kawasan Alor Gajah.
“Turut ditahan ialah sepasang kekasih berusia 22 dan 23 tahun dalam sebuah kereta Proton Waja di kawasan sama manakala baki empat lagi tangkapan dibuat di lokasi berasingan,” katanya dalam sidang akhbar di Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Melaka Tengah di sini hari ini.
Yang turut hadir Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka, Asisten Komisioner Kamaluddin Kassim dan Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Shaikh­ Abdul Adzis Shaikh Abdullah.
Menurut Ramli, susulan penahanan kesemua suspek termasuk ketuanya yang dikenali sebagai Zali, polis menyerbu sebuah bengkel di Alor Gajah yang dijadikan tempat mengumpul dan mele­raikan komponen kenderaan curi tersebut sebelum dijual kepada pelanggan.
Kata beliau, selain kende­raan curi, polis turut menemukan tiga enjin kenderaan yang telah dipadamkan nombor casis bagi mengelak dikenal pasti oleh pihak berkuasa.
“Kita percaya dapat menyelesaikan sekurang-kurangnya 39 kes curi kenderaan termasuk 22 daripadanya di Melaka dengan penahanan semua suspek tersebut,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/sindiket-curi-kenderaan-sekitar-melaka-lembah-klang-tumpas-1.379124#sthash.eFA4aGJc.dpuf

No comments:

Post a Comment