Search This Blog

Thursday, September 1, 2016

Rugi RM4,000 beli kereta online

Oleh SYED AZLAN SAYID HIZAR

RUSMAN menunjukkan salinan laporan polis yang dibuatnya di Balai Polis Brickfield pada Isnin lalu mengenai dirinya yang ditipu semasa membeli sebuah kereta terpakai secara online.

KUALA LUMPUR – Seorang lelaki berputih mata apabila hasratnya untuk membeli sebuah kereta yang diiklankan dalam laman jual beli online tidak tercapai apabila wang deposit RM4,000 yang dibayar dilarikan seorang jurujual kereta palsu pada Isnin lalu.

Malah, premis menjual ken­deraan terpakai tersebut juga didapati tidak wujud seperti yang dimaklumkan jurujual terbabit.

Mangsa dikenali sebagai Rusman (bukan nama sebenar), 29, berkata, dia pada mulanya tertarik apabila melihat sebuah kereta terpakai Perodua Kancil diiklankan menerusi laman web tersebut pada Jumaat lalu.

“Saya kemudiannya menghubungi seorang lelaki yang mendakwa jurujual kereta tersebut dan menyatakan keinginan untuk membeli Pe­rodua Kancil itu sebelum dia menyuruh saya membayar wang sejumlah RM500 sebagai pendahuluan.

“Dalam tempoh dua hari, terdapat seorang wanita yang mendakwa pekerja lelaki itu kerap menelefon saya dan meminta saya mempercepatkan baki bayaran kerana ada pembeli lain yang menawarkan harga lebih tinggi untuk mendapatkan kereta tersebut,” katanya ketika ditemui di sini semalam.Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0901&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz4IxIyLNJj
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment