Search This Blog

Tuesday, September 6, 2016

POCA: 174 penjenayah di Selangor ditahan

JENAYAH SELASA, 6 SEPTEMBER 2016 @ 2:44 PMOleh Nor Azizah Mokhtar bhnews@bh.com.my

KETUA Polis Selangor, Datuk Abdul Samah Mat

PETALING JAYA: Polis menahan 174 penjenayah mengikut Akta Pencegahan Jenayah 1959 (POCA) sepanjang lapan bulan pertama tahun ini, dengan 24 orang yang ditahan adalah ahli kongsi gelap.

Ketua Polis Selangor, Datuk Abdul Samah Mat, berkata semua mereka ditahan menerusi Ops Cantas Khas dan operasi khas yang dijalankan di seluruh negeri ini.

"Seramai 24 orang ditahan kerana terbabit kegiatan kongsi gelap, 114 penjenayah berunsur kekerasan, 33 penjenayah harta benda dan tiga orang dikaitkan dengan penganjuran perjudian.

"Tangkapan ini adalah yang tertinggi di seluruh negara bagi tangkapan mengikut POCA," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan Polis Kontinjen Negeri Selangor di Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya, pagi tadi.

Bagi tempoh sama tahun lalu, tangkapan mengikut POCA adalah seramai 209 orang. Dalam pada itu, Abdul Samah berkata, polis turut fokus untuk menurunkan kadar jenayah yang dilihat meningkat tahun ini berbanding tahun lalu.

"Sebanyak 21,796 kes jenayah dilaporkan berlaku antara Januari hingga Ogos tahun ini, mencatatkan peningkatan sebanyak 826 kes atau 3.94 peratus berbanding tempoh sama tahun lalu.

"Aliran peningkatan dilihat naik mendadak sebanyak 20.76 peratus pada Januari lalu dan ini mendorong polis Selangor melipatgandakan usaha untuk membendung perkara ini," katanya.

Oleh itu, katanya, polis Selangor berjaya turunkan indeks jenayah ke tahap diinginkan dan yakin baki empat bulan sebelum akhir tahun ini, kadar jenayah mampu dibendung ke tahap sewajarnya. Selain itu katanya, usaha membasmi kegiatan judi dalam talian terus diperkukuhkan menerusi Ops Dadu Khas yang dilancarkan 13 Julai lalu.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/190259

No comments:

Post a Comment