Search This Blog

Thursday, September 29, 2016

Pencuri wang masjid ditangkap


WARTAWAN SINAR HARIAN
29 SEPTEMBER 2016
Pencuri wang masjid ditangkap

Pencuri wang masjid ditangkap Suspek berjaya diberkas di rumahnya di kawasan perumahan Kuala Besut.
Pencuri wang masjid ditangkap
KAMPUNG RAJA - Seorang lelaki yang diburu selepas wajahnya dirakam kamera litar tertutup (CCTV) ketika memecah dan mencuri wang tabung Masjid Tembila pada 12 September lalu berjaya diberkas di Kuala Besut hujung minggu lepas.

Video aksi suspek sedang memecah dan mencuri wang tabung masjid itu berjaya dirakam CCTV yang dipasang di masjid berkenaan dan diviralkan melalui media sosial.

Susulan laporan polis dibuat jawatankuasa masjid berkenaan terhadap kejadian itu, usaha mengesan suspek telah dilakukan.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Mohd Zamri Mohd Rowi berkata, bertindak atas maklumat, polis menyerbu sebuah kawasan perumahan di Kuala Besut dan berjaya menahan suspek kira-kira jam 1.30 petang

Menurutnya, suspek berusia 55 tahun itu tinggal bersama orang tuanya dan difahamkan telah berpisah dengan isterinya.

“Polis turut merampas wang tunai RM288 daripada suspek dan dari siasatan awal, suspek mengaku wang tersebut hasil curi dari tabung beberapa masjid dan surau lain selepas mencuri tabung di Masjid Tembila dulu,” katanya.

Mohd Zamri berkata, semakan rekod jenayah mendapati suspek mempunyai 18 rekod kesalahan jenayah lampau yang dilakukan di negeri ini, Kelantan, Johor dan Kuala Lumpur.

Menurutnya, rekod lampau yang dicatatkan bermula tahun 1973 sehingga terakhir tahun 2009 dan tangkapan ini menjadikan ia kes ke-19 suspek, manakala kebanyakan rekod tersebut kerana kesalahan mencuri.

“Saringan awal air kencing mendapati suspek juga positif pil kuda,” katanya.

Beliau berkata, suspek juga mendedahkan dia memakai jubah yang dicuri di sebuah masjid lain ketika melakukan perbuatan memecah tabung di Masjid Tembila.

Suspek yang merupakan seorang penganggur ditahan reman untuk siasatan lanjut dan kes disiasat di bawah Seksyen  380 Kanun Keseksaan kerana mencuri dalam bangunan.

No comments:

Post a Comment