Search This Blog

Monday, September 5, 2016

Pencarian udara 2 pendaki AS ditangguh

DUNIA AHAD, 4 SEPTEMBER 2016 @ 11:54 PM SCOTT Adamson dan Kyle Dempster.

KARACHI: Pencarian dari udara dua pendaki warga Amerika Syarikat (AS) yang hilang di Pakistan ditangguhkan hari ini, kata seorang pegawai.

Keputusan itu dibuat selepas operasi sebelum ini tidak menunjukkan jejak lelaki berkenaan tetapi pasukan mencari menemui kesan runtuhan salji di puncak yang didaki.

Dua pendaki terbabit, Kyle Dempster dan Scott Adamson, cuba mendaki hingga ke puncak Ogre-II di pergunungan Karakoram setinggi 6,960 meter, namun tidak pulang seperti yang dijadualkan.


Cuaca buruk menghalang pencarian udara hingga semalam, namun dua helikopter yang terbang hingga ketinggian 7,200 meter tidak menemui sebarang jejak pendaki terbabit atau mana-mana kem didirikan, kata Karrar Haidri, jurucakap Alpine Club.


"Berlaku runtuhan salji besar, oleh kerana cuaca agak baik hingga 23 Ogos lalu, namun salji turun dengan lebat selama empat atau lima hari.

Pencarian helikopter digantung Ahad kerana keluarga tidak memohon operasi hari kedua," katanya misi menyelamat masih dijalankan dan pendaki lain mencari menerusi jalan darat.

Media AS berkata, kedua-dua lelaki terbabit adalah pendaki berpengalaman dengan Dempster memenangi anugerah pendakian berprestij Alp, Piolet d'Or, sebanyak dua kali. - Reuters

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/189754

No comments:

Post a Comment