Search This Blog

Tuesday, September 6, 2016

Pemilik salun rambut berdepan hukuman penjara

DUNIA SELASA, 6 SEPTEMBER 2016 @ 11:31 AMPEMILIK salun rambut Norway, Merete Hodne berhadapan hukuman penjara enam bulan kerana enggan membenarkan seorang wanita Islam bertudung memasuki premis.

OSLO: Seorang pemilik salun rambut Norway berhadapan hukuman penjara enam bulan kerana enggan membenarkan seorang wanita Islam bertudung memasuki premis itu.

 Merete Hodne mendakwa tudung adalah simbol 'kejahatan' penindasan. Mangsa, Malika Bayan, 23, dilaporkan mengunjungi salun Hodne di bandar Bryne Oktober tahun lalu untuk bertanya kos mewarnakan rambut, tetapi diusri Hodne.

Hodne mempertahankan tindakannya, yang mendapat perhatian media negara itu, di Facebook. "Saya enggan menerima dua wanita bertudung di salun raya.

Tidak mahu kejahatan memasuki pintu. "Dibenarkan undang-undang? Mungkin tidak. Namun kita masih ada kebebasan bersuara?" katanya.

 Bayan memberitahu saluran TV2 beliau mendapati layanan Hodne amat menghina. "Amat mengganggu kerana dia melayan orang lain seperti ini di negara bebas. Norway adalah negara saya. "Dia bercakap mengenai Islam menindas wanita tetapi dia sebenarnya menindas saya," kata Bayan.

Hodne didenda April lalu kerana mengamalkan diskriminasi tetapi selepas enggan membayar, dia kini dihadapkan di mahkamah dalam kes pertama seumpamanya di negara itu. Hodne memberitahu TV2, Islam 'jahat', menyamakan hijab sebagai simbol Nazi. - AGENSI

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/190210

No comments:

Post a Comment