Search This Blog

Thursday, September 29, 2016

Pembalak buli Orang Asli

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB

Kawasan hutan di Gua Musang yang digondol pembalak menyebabkan kemusnahan alam sekitar dan hidupan liar di situ.

GUA MUSANG – Dua puluh tahun lalu, Adek Along, 48, dan lebih 200 penduduk Orang Asli di Kampung Gawin di sini hidup dikelilingi udara segar dan pemandangan alam semula jadi yang cukup indah.

Perasaan itu juga dirasai oleh seorang lagi saudaranya, Alang Along, 42, yang tinggal di Kampung Bering, kira-kira satu kilo­meter dari Kampung Gawin.

Alang masih teringat, dia bersama rakan-rakan termasuk anak-anak jiran akan ke sungai bermandi-manda dan berburu di hutan.

Namun, sayang sekali, kata mereka, nikmat itu tidak bertahan lama. Mengapa? Ini semua kerana aktiviti pembalakan yang semakin tidak terkawal. Kemusnahan hutan Gua Musang telah mencemarkan alam sekitar dan membunuh ‘keamanan’ bukan dua tetapi 20 buah kampung di Pos Orang Asli di daerah ini.

Cerita Adek, pada awal tahun 1996, lebih 17,000 penduduk daripada suku Temiar tidak berasa terancam dengan kehadiran pembalak daripada beberapa buah syarikat pembalakan.

“Ketika pembalak mula datang, kami fikirkan mereka bakal membawa pembangunan dan kemajuan di kawasan kami tetapi lama-kelamaan sikap mereka sudah keterlaluan. Pada setiap hari, selang dua minit, ada sahaja lori balak keluar masuk Gua Musang.

“Bayangkan, air sungai yang mengalir jernih kini sudah keku­ningan dan kotor. Budak-budak dan ibu bapa sudah malas dan tak mahu turun ke sungai yang sudah tercemar itu. Kalau anda semua mendaki puncak bukit, anda akan lihat kawasan di situ sudah ditarah dengan teruk,” keluhnya.Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0929&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz4LdGF5Ktq
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment