Search This Blog

Friday, September 30, 2016

Ketua perogol dihukum mati


Didakwa merogol, bunuh remaja perempuan 14 tahun
30 September 2016 12:28 AM
LIMA lelaki yang juga geng jenayah rogol, didapati bersalah atas

LIMA lelaki yang juga geng jenayah rogol, didapati bersalah atas tuduhan merogol dan membunuh seorang remaja perempuan di depan hakim di sebuah mahkamah di Curup, dekat Bengkulu, Indonesia, semalam. REUTERS
CURUP, INDONESIA 29 Sept. - Seorang lelaki yang juga ketua sebuah kumpulan jenayah, yang didakwa merogol serta membunuh seorang remaja perempuan pada April lalu, dijatuhi hukuman mati hari ini.
Tertuduh, Zainal, dijatuhi hukuman tersebut di sebuah mahkamah di Sumatera manakala empat yang lain dihukum penjara selama 20 tahun kerana terlibat dalam ‘serangan’ ke atas remaja berusia 14 tahun itu.
Kes berkenaan mendapat perhatian serius Presiden Indonesia, Joko Widodo yang mahu mengambil langkah sewajarnya untuk mengenakan hukuman le­bih berat terhadap jenayah tidak bermoral itu, terutama membabitkan kanak-kanak.
Malah, Widodo atau dikenali Jokowi itu juga meluluskan satu undang-undang yang memper­untukkan hukuman mati sebagai hukuman maksimum terhadap perogol kanak-kanak selepas beberapa kes rogol ganas mencetuskan kemarahan rakyat negara ini.
Keganasan seksual berlaku secara berleluasa di negara paling ramai penduduk di Asia Tenggara ini, namun insiden rogol beramai-ramai jarang berlaku.
Terdahulu, ketika membacakan hukuman, Hakim Henny Faridha memberitahu mahkamah bahawa hukuman mati ke atas Zainal adalah disebabkan oleh ‘sifat’ sadis jenayah yang dilakukan tertuduh.
Mengikut kertas pendakwaan, jenayah berkenaan dilakukan oleh 14 individu termasuk lapan remaja.
Mereka didakwa menyerang remaja perempuan berkenaan ketika mangsa sedang dalam perjalanan ke sekolah.
Mayat mangsa ditemukan di sebuah ladang getah beberapa hari kemudian selepas dilaporkan hilang.
Sebelum ini, tujuh anggota kumpulan terbabit telah dihukum penjara selama 10 tahun manakala seorang lagi diarah menjalani program pemulihan akhlak selama setahun.
Dalam pada itu, ibu bapa mangsa ketika ditemui di luar mahkamah memberitahu, hukuman ke atas pesalah dilihat tidak mencukupi.
“Mereka semua patut dijatuhi hukuman mati,” tegas ibu mang­sa, Yana. – REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/ketua-perogol-dihukum-mati-1.388797#sthash.aLW7BNaL.dpuf

No comments:

Post a Comment