Search This Blog

Tuesday, September 6, 2016

Cubaan seludup ketamin RM227,250 di KLIA tumpas


MUZDALIFAH MUSTAPHA  |  06 September 2016 12:04 AM
CHIK OMAR CHIK LIM (tengah) menunjukkan hasil rampasan dadah jenis


CHIK OMAR CHIK LIM (tengah) menunjukkan hasil rampasan dadah jenis ketamin dalam sidang akhbar di Kompleks Kastam KLIA, Sepang, semalam. UTUSAN/RASHID MAHFOF


SEPANG 5 Sept. - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) berjaya mematahkan cubaan menyeludup dadah jenis ketamin seberat 5.05 kilogram bernilai RM227,250 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 27 Ogos lalu.
Pengarah JKDM KLIA, Datuk Chik Omar Chik Lim berkata, pihaknya turut menahan seorang lelaki warganegara India.
“Pada 27 Ogos lalu pukul 9 pagi anggota JKDM KLIA telah menahan seorang suspek lelaki warganegara India berumur 46 tahun dari Chennai, India di Balai Ketibaan KLIA, Sepang.
“Bagasi yang dibawa suspek telah diimbas dan terdapat imej meragukan di bahagian bawah lapisan beg. Hasil pemeriksaan ke atas isi kandungannya telah menemukan dua bungkusan serbuk putih. Ia didapati dadah jenis ketamin,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.
Chik Omar berkata, semasa pemeriksaan, bahagian atas bagasi tersebut diisi dengan selendang, pakaian wanita dan empat kotak makanan.
Bagaimanapun kata­nya, JKDM mendapati salah satu kotak maka­nan itu turut menga­n­­du­n­­­­gi dadah jenis yang sa­ma­ manakala tiga kotak la­gi akan dihantar ke Jaba­tan Kimia untuk u­jian lanjut.
Menurutnya, suspek yang datang seorang diri pernah memasuki Malaysia sebanyak dua kali pada tahun ini, iaitu kali pertama pada Julai lalu dan berada di Malaysia selama seminggu.
“Suspek mendakwa dia seorang jurujual dan setakat ini JKDM belum menerima maklumat daripada pihak berkuasa India sama ada dia mempunyai rekod jenayah atau tidak,” katanya.
Beliau berkata, lelaki itu kini direman selama 12 hari sehingga Rabu ini di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 dan jika sabit kesalahan boleh dihukum gantung sampai mati.
Menurutnya, pertuduhan ke atas suspek akan dibuat di Mahkamah Sepang pada Rabu ini.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/cubaan-seludup-ketamin-rm227-250-di-klia-tumpas-1.378941#sthash.uTdTT0el.dpuf

No comments:

Post a Comment