Search This Blog

Thursday, September 29, 2016

9 ahli keluarga terselamat dari rentung


MOHD AZLIM ZAINURY
28 SEPTEMBER 2016
9 ahli keluarga terselamat dari rentung

9 ahli keluarga terselamat dari rentung Rumah mangsa musnah dalam sekelip mata kerana api marak dengan cepat.
MARANG – Sebuah keluarga berjaya menyelamatkan diri mereka sebaik merasakan keadaan di dalam rumah didiami tiba-tiba menjadi panas sebelum api menjadi semakin marak hingga memusnahkan kediaman mereka awal pagi tadi.

Ketua keluarga terbabit, Ibrahim Fikri Mat Nor, 60, dan isterinya, Rubiah Othman, 53, sedang tidur sebelum dikejutkan salah seorang anak mereka, Atirah Ibrahim Fikri, 21, dalam insiden berlaku di Kampung Undang sekitar jam 2.30 pagi itu.

Menurut Ibrahim, Atirah mengejutkan mereka apabila merasakan keadaan di dalam rumah itu tiba-tiba menjadi panas dan dalam masa sama kedengaran bunyi yang mencurigakan datang dari arah bahagian hadapan rumah berkenaan.

“Anak ke enam (Atirah) maklumkan kepada isteri saya, kenapa rumah ini berasa panas. Kami kemudiannya keluar dari bilik untuk membuat pemeriksaan dan mendapati api sedang marak. Masa kejadian itu berlaku lebih kurang jam dua lebih.

“Ketika itu kami tidak dapat berbuat apa-apa, hanya bawa diri (saya) dan anak bini semua keluar sahaja. Barang-barang tak sempat ambil langsung sebab api sudah besar (marak),” katanya ketika di temui Sinar Harian di lokasi kejadian, hari ini.

Ibrahim berkata, ketika kejadian mereka sembilan beranak termasuk seorang menantu dan seorang cucu berusia setahun berada di dalam rumah tersebut dan amat bersyukur kerana mereka berjaya keluar dari dalam rumah ke tempat selamat.

“Tetapi api merebak dengan cepat… Tiada apa-apa lagi tinggal dan mungkin selepas ini kami terpaksa tinggal di bahagian belakang rumah yang masih tidak terjejas dalam kebakaran atau di rumah saudara terdekat yang turut menetap di kampung ini,” katanya.

Ketika ditanya mengenai jumlah kerugian ditanggung akibat insiden itu, katanya, kerugian dianggarkan berjumlah lebih kurang RM100,000 namun sehingga tengahari ini dia masih belum membuat laporan rasmi kepada pihak berkuasa berkaitan.

Bagaimanapun, tragedi menimpa keluarganya mendapat perhatian segera Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Dan Keselamatan Kampung (JKKK) Undang, Mohamad Hamzah yang menyampaikan bantuan berupa wang tunai berjumlah RM500 pagi tadi.

No comments:

Post a Comment