Search This Blog

Tuesday, September 6, 2016

2 maut helikopter bertembung kabel elektrik

DUNIA ISNIN, 5 SEPTEMBER 2016 @ 11:43 AMGAMBAR fail, kemalangan helikopter yang bertembung dengan kabel elektrik yang berlaku berhampiran sempadan Quebec, Kanada.

MONTREAL: Dua orang maut dan seorang lagi cedera semalam selepas sebuah helikopter bertembung dengan kabel elektrik di timur Kanada, kata polis.

 Menurut jurucakap polis New Brunswick Royal Canadian Mounted (RCMP), Koperal Dan Smith kepada AFP, pesawat yang membawa tiga penumpang itu terhempas sebelum masuk ke dalam sungai.

 "Helikopter itu bertembung dengan beberapa talian kabel elektrik di sekitar kawasan Flatlands dekat New Brunswick di utara wilayah berhampiran sempadan Quebec," katanya.

Kemalangan berlaku kira-kira jam 4 petang (waktu tempatan) di kawasan pedalaman bandar itu menyebabkan pesawat malang itu terjunam ke dalam Sungai Restigouche, menurut penyiar awam CBC.

Satu-satunya penumpang yang masih hidup dibawa ke hospital tempatan untuk rawatan.

Setakat ini RCMP tidak memberikan sebarang maklumat mengenai identiti mangsa asal mahupun destinasi helikopter.

Smith berkata, kemalangan yang berlaku berhampiran bandar Campbellton itu menyebabkan bekalan elektrik ke ribuan kediaman terputus sementara.

Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kanada mengumumkan akan menghantar pasukan penyiasat ke lokasi kejadian pada hari ini. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/189907

No comments:

Post a Comment