Search This Blog

Wednesday, August 31, 2016

Penipuan 'African Scam' rekod kerugian lebih RM2 juta di Melaka - Polis


31 Ogos 2016 8:03 PM

MELAKA, 31 Ogos (Bernama) -- Sebanyak 78 kes kes penipuan 'African Scam' dan 'Love Scam' melalui laman sosial Facebook direkodkan di Melaka di antara Januari hingga Julai tahun ini, yang mencatatkan kerugian lebih RM2 juta.
Ketua Polis Melaka, Datuk Ramli Din berkata, jumlah kes penipuan itu meningkat berbanding 50 kes dalam tempoh sama tahun lepas.
RAMLI DIN
RAMLI DIN

Beliau berkata kes terbaharu melibatkan seorang surirumah berusia 43 tahun yang kerugian RM721,000 pada 11 Ogos lepas dan seorang pensyarah kolej berusia 43 tahun dengan kerugian RM402,000 pada 12 Ogos lepas.
"Modus operandi sindiket itu adalah berkenalan dengan mangsa melalui Facebook sebelum memperdaya mereka untuk mendapatkan wang. Sasaran sindiket adalah wanita kesunyian.
"Kita nasihatkan golongan wanita supaya lebih berhati-hati semasa berkenalan dengan lelaki di Facebook dan jangan sewenang-wenangnya memberi mereka wang," katanya pada sidang berita di Ibu Pejabat Polis Kontijen Melaka, Bukit Beruang di sini, hari ini.
Mengulas lanjut, beliau berkata, ahli sindiket itu dipercayai berasal dari benua Afrika dan siasatan awal mendapati mereka menggunakan akaun bank mangsa terdahulu untuk menipu mangsa baharu.
Tambah beliau, dalam kes surirumah itu, anggota sindiket memperdaya mangsa dengan memperkenalkan diri sebagai ahli perniagaan yang menghadapi masalah kewangan dan mengajak mangsa melabur dalam perniagaannya.
Beliau berkata, pensyarah kolej itu pula terpengaruh dengan kata-kata manis anggota sindiket yang berjanji memberikan hadiah mewah kepadanya. - BERNAMA
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/penipuan-african-scam-rekod-kerugian-lebih-rm2-juta-di-melaka-polis-1.376956#sthash.yXsfo6Fo.dpuf

No comments:

Post a Comment