Search This Blog

Tuesday, August 9, 2016

Kempen ‘dedah’ Duterte berhasilDELA ROSA


MANILA – Berpuluh-puluh ahli politik dan anggota polis Filipina menyerah diri untuk siasatan semalam selepas mereka dituduh terlibat dalam kegiatan pengedaran dadah oleh Presiden Rodrigo Duterte.
Lebih 50 datuk bandar, pegawai tempatan dan polis hadir di ibu-ibu pejabat polis bagi membersihkan nama mereka.
Ketua Polis Nasional, Ronald Dela Rosa berkata, kempen ‘dedah dan malukan’ oleh Duterte itu akan mempercepatkan proses membersihkan Filipina daripada najis dadah.
“Ramai yang marah kerana nama mereka disebut oleh Pre­siden,” katanya selepas menemui pegawai-pegawai berkenaan.
“Ini bukan pengakhiran dan kita memerlukan kesedaran orang ramai supaya perang menentang dadah ini dapat terus diutamakan dan orang ramai akan bekerjasama.
“Peratusan kemenangan kita kini semakin meningkat,” tambah Dela Rosa.
Beliau mengecam anggota dan pegawai polis yang berada dalam senarai Duterte itu.
“Kamu semua anak haram! Kamu berada dalam perkhidmatan polis, kita sepatutnya menjadi pihak yang menyelesaikan masalah dadah. Namun, kita pula menjadi sebahagian daripada masalah ini. Adakah kamu semua gembira dengan apa yang berlaku?” soal Dela Rosa.
“Sekiranya saya bersara sekali pun, saya akan memburu kamu semua, anak haram!” tambahnya.
Duterte kelmarin menamakan lapan hakim, lebih 50 datuk bandar dan bekas datuk bandar, sebilangan timbalan datuk bandar, gabenor dan ahli kongres di samping 95 anggota dan pegawai polis, askar serta pengawal penjara yang didakwa mempunyai kaitan dengan kegiatan dadah.
Beliau mengarahkan mereka yang berada dalam senarai itu supaya menyerah diri dalam tempoh 24 jam atau berdepan risiko dibu­ru oleh seluruh anggota tentera dan polis Filipina. – Dpa


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0809&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz4Gp8yqS8h 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment