Search This Blog

Wednesday, August 31, 2016

Jerman siasat 64 suspek pelampau dalam angkatan bersenjata

RABU, 31 OGOS 2016 @ 11:14 PM

BERLIN: Agensi perisikan tentera Jerman kini menyiasat 64 suspek "pelampau Islam" yang bekerja untuk angkatan bersenjata negara itu, kata seorang jurucakap Kementerian Pertahanan hari ini.

Jurucakap itu berkata, 64 itu mungkin termasuk orang awam serta kakitangan berpakaian seragam.

 Individu yang dilabel "pelampau Islam" dilarang bekerja untuk tentera. Antara tahun 2007 dan 2016, seramai 30 "pelampau Islam" pergi ke Syria atau Iraq selepas diambil bekerja dalam pasukan bersenjata, kata jurucakap itu.


Seramai 19 orang dikeluarkan daripada tentera kerana menjadi "pelampau Islam" dalam tempoh itu. Jerman merasa resah dengan rentetan serangan ganas ke atas orang awam, dua daripadanya didakwa dilakukan militan IS.

Agensi itu ketika ini hanya membenarkan melakukan pemeriksaan ke atas individu yang sudah bekerja dalam angkatan bersenjata.

Kabinet hari ini meluluskan cadangan mengubah undang-undang bagi membolehkan pemeriksaan seperti itu dilakukan ke atas pemohon.

Akhbar Welt am Sonntag Ahad lalu berkata, satu deraf dokumen menjustifikasi perubahan itu berkata, ada petunjuk pelampau Islam cuba menyelusup ke dalam tentera untuk mendapatkan latihan. Jerman memiliki 250,000 anggota bersenjata. - Reuters

ANGGOTA tentera Jerman. - Foto Reuters  
Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/188620

No comments:

Post a Comment