Search This Blog

Tuesday, August 30, 2016

Ibu enam anak curi makanan kena jel sehari

SELASA, 30 OGOS 2016 @ 11:08 PM

 Oleh Nurul Fhatihah Zakinan fhatihah@bh.com.my


ANGGOTA polis mengiringi Chin Mien Lu keluar dari Mahkamah Majistret Ayer Keroh selepas dihukum penjara sehari, denda RM400 dan kerja khidmat masyarakat dua jam sehari selama dua bulan. - Foto Muhammad Zuhairi Zuber


 AYER KEROH: Seorang ibu enam anak dihukum penjara sehari, denda RM400 dan kerja khidmat masyarakat dua jam sehari selama dua bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, selepas mengaku salah mencuri barang makanan dan tidak memiliki kad pengenalan, Mei lalu. Chin Mien Lu, 34, dari Telok Mas membuat pengakuan itu di hadapan Majistret Mohd Asri Abd Rahman Sidik sejurus pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa dengan niat curang mencuri barangan makanan bernilai RM185.49 di pasar raya AEON Bandaraya Melaka di sini, kira-kira jam 7.20 malam, 5 Mei lalu. Dia didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda, jika sabit kesalahan.

Pertuduhan kedua, tertuduh didakwa gagal menunjukkan kad pengenalan diri dan bagi kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 25(1) Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara yang memperuntukkan hukuman penjara hingga tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

Terdahulu, tertuduh yang diwakili peguam Faiezad Razali yang bertindak selaku peguam 'pro bono' (percuma) merayu hukuman diringankan dengan alasan tertuduh mempunyai enam anak yang masih bersekolah dan barangan yang dicuri disebabkan kesempitan wang.

 Bagaimanapun, Pegawai Pendakwa, Inspektor Nazif Ezra Abdul Rahman memohon mahkamah memberi hukuman berbentuk pengajaran kepada tertuduh demi kepentingan masyarakat.


 Mohd Asri menjatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM400 serta diarah menjalani kerja khidmat masyarakat selama dua jam sehari bagi tempoh dua bulan di bawah seliaan Jabatan Penjara dan jika ingkar, hukuman asal akan dijatuhkan terhadap tertuduh bagi pertuduhan kedua.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/188246

No comments:

Post a Comment