Search This Blog

Monday, August 29, 2016

5 kumpulan samun dan curi kenderaan tumpas


26 Ogos 2016 1:04 AM

Wari Kiew (empat dari kiri) menunjukkan rangka motosikal yang

Wari Kiew (empat dari kiri) menunjukkan rangka motosikal yang berjaya ditemukan selepas sidang akhbar mengenai kejayaan menumpaskan kumpulan curi motosikal dikenali sebagai Geng Chemumar di Ibu pejabat Polis Daerah Kangar, semalam.
KUALA LUMPUR 25 Ogos – Polis menumpaskan lima kumpulan yang aktif melakukan kegiatan samun dan curi kenderaan di tiga buah negeri dalam beberapa serbuan sejak awal bulan ini sehingga 22 Ogos lalu.
Negeri-negeri terlibat adalah Selangor, Johor dan Perlis.
Di SELANGOR, polis menahan empat ahli Geng Ah Wai berusia lingkungan 30-an yang dipercayai aktif melakukan kegiatan tersebut di sekitar Sri Kembangan dan Serdang sejak dua tahun lalu.
Ketua Polis daerah Serdang, Asisten Komisioner Megat Mohammad Aminuddin Megat Alias berkata, pihaknya turut merampas barang curi bernilai RM200,000 serta 61 barangan pelbagai jenis dan tiga buah kereta iaitu Perodua Myvi, Nissan Almera dan Fiat Punto.
Di Sepang, sebanyak 12 ahli Geng Mega Kajang berusia lingkungan 31 hingga 46 tahun ditahan di sekitar Kajang, Dengkil, Puchong serta Rompin.
Menurut ketua polis daerah, Asisten Komisioner Abdul Aziz Ali, nilai rampasan dianggarkan RM350,0000 merangkumi tiga jengkaut, satu jentolak, dua lori pengangkut kenderaan berat, tiga kereta, tujuh telefon bimbit dan dua keping cek bernilai RM17,000.
Sementara itu di PERLIS, satu kumpulan curi motosikal yang amat dikehendaki dikenali sebagai Geng Chemumar yang menyasarkan masjid untuk melakukan jenayah itu tumpas ekoran penahanan empat ahlinya, baru-baru ini.
Menurut Ketua Polis Daerah Kangar, Superintenden Wari Kiew, kumpulan itu dipercayai aktif sejak tahun 2014 dan telah terbabit mencuri kira-kira 50 buah motosikal membabitkan kerugian lebih RM50,000, khususnya di bandar ini serta Kedah.
Di JOHOR pula, seorang peniaga bundle yang dipercayai memiliki sepucuk pistol jenis Beretta yang dilaporkan hilang oleh sebuah agensi kerajaan pada 2013, ditahan polis di sebuah hotel di Larkin, Sabtu lalu.
Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Sulaiman Salleh berkata, dalam serbuan pada pukul 5.30 pagi itu, polis turut menemukan wang tunai S$12,000 (RM35,640), RM26,000, sebuah telefon bimbit, dua peket lutsinar dipercayai mengandungi dadah jenis syabu seberat 4.46 gram dalam beg galas suspek serta sebuah kereta Mercedes-Benz SLK 200.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/5-kumpulan-samun-dan-curi-kenderaan-tumpas-1.374837#sthash.GwnHJpGY.dpuf

No comments:

Post a Comment