Search This Blog

Tuesday, August 9, 2016

349 orang disaman kerana main Pokemon Go semasa memandu di Taiwan


EPA - SEBUAH telefon pintar memaparkan permainan Pokemon Go di Taipei, Taiwan pada Sabtu lalu.


TAIPEI – Hampir 350 pemandu di Taiwan disaman kerana mereka bermain permainan realiti maya, Pokemon Go menggunakan telefon pintar ketika memandu.
Sejumlah 349 saman itu dikeluarkan sejak Pokemon Go dilancarkan di Taiwan pada Sabtu lepas dengan majoriti pesalah merupakan penunggang motosikal, demikian menurut Agensi Polis Nasional.
Pemandu kenderaan berdepan saman NT$3,000 (RM383) jika ditangkap menggunakan telefon bimbit semasa memandu, manakala saman bagi penunggang motosikal pula ialah NT$1,000 (RM127)
Dalam pada itu, akhbar Apple Daily melaporkan, seorang pemuda berumur 20 tahun di New Taipei City mengalami retak lutut selepas terjatuh dari motosikalnya pada Sabtu lepas gara-gara leka bermain Pokemon Go.
Di Muzium Istana Kebangsaan di Taipei pula, pihak berkuasa melarang pelawat bermain Pokemon Go di dalam dewan pamerannya yang menempatkan artifak berharga berusia sehingga 7,000 tahun bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.
Walaupun Pokemon dipuji kerana menggalakkan orang ramai menjadi lebih aktif, pihak berkuasa Taiwan memberi amaran kepada pemain supaya sentiasa berwaspada.
“Tangkap makhluk yang jarang ditemui ini tetapi janganlah sampai terlibat dalam kemala­ngan,” kata Perdana Menteri Lin Chuan di laman Facebook Kabinet Taiwan. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0809&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz4Gp8l4zAE 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment