Search This Blog

Tuesday, May 10, 2016

JPAM tangkap ular sawa 20kg


Oleh Nurul Fhatihah Zakinan


ANGGOTA Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) memegang ular sawa seberat 20 kilogram (kg) sepanjang tiga meter yang ditemui berhampiran pos kawalan keselamatan di sebuah syarikat telekomunikasi swasta di Bemban, Jasin, pagi ini.
JASIN: Sepasukan anggota Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Melaka terpaksa berhempas-pulas lebih sejam untuk menjinakkan seekor ular sawa yang menceroboh kawasan sebuah syarikat telekomunikasi di Bemban di sini, pagi tadi.
Ular sawa seberat kira-kira 20 kilogram (kg) dan tiga meter panjang itu ditemui berlingkar di akar pokok berhampiran pos kawalan keselamatan syarikat terbabit, kira-kira jam 9 pagi.
Pengarah JPAM negeri, Lt Kol (PA) Effendy Ali, berkata sepasukan anggotanya bergegas ke tempat kejadian sejurus menerima panggilan pada jam 10 pagi.
"Anggota terpaksa menggali tanah sedalam 0.6 meter bagi mengeluarkan ular yang memasuki lubang di akar pokok berkenaan.
"Kita mengambil lebih sejam untuk menenangkan ular sawa itu dana akan menyerahkan reptilia berkenaan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) negeri," katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.
Sementara itu, pengawal keselamatan syarikat berkenaan, Bellsobri Mohamed, 40, berkata ular itu dipercayai baru menelan seekor anak kucing peliharaannya.
"Saya pelik kerana anak kucing yang dipelihara sejak enam bulan lalu tiba-tiba hilang. Saya cuba mencarinya di sekitar kawasan pos keselamatan, sebaliknya menemui ular sawa.
"Saya terus menghubungi JPAM untuk mendapatkan bantuan," katanya.

No comments:

Post a Comment