Institut Kesihatan Nasional me­laporkan, kes berkenaan adalah sebahagian daripada 20,297 kes jangkitan Zika yang dicatat di Colombia setakat ini.
Laporan itu yang disiarkan di buletin institut tersebut menjadikan Colombia negara kedua paling teruk terjejas akibat virus itu selepas Brazil dikesan menjadi pusat penyebaran epidemik terbabit.
Jelas institut tersebut, sejumlah 1,050 kes jangkitan Zika di Colombia disahkan menerusi ujian makmal, ujian klinikal (17,115), dan kes disyaki Zika (2,132).
Wanita juga muncul golongan paling banyak dijangkiti Zika di negara ini apabila mencatat sebanyak 63.6 peratus kes.
Kerajaan Colombia menjangkakan, lebih 600,000 akan dijangkiti virus Zika tahun ini, manakala lebih 500 kes kelahiran microcephaly diramal berlaku.
Kesan virus bawaan nyamuk aedes itu tidak membahayakan nyawa, tetapi dipercayai mempu­nyai kaitan dengan peningkatan kes microcephaly, keadaan di mana bayi dilahirkan dengan kepala dan otak kecil.
Microchephaly adalah penyakit tidak boleh dirawat dan boleh menyebabkan kesan kekal kepada perkembangan pergerakan dan kognitif kanak-kanak.
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) minggu ini memberi amaran, virus berkenaan tersebar meluas di benua Amerika dengan tiga hingga empat juta kes dijangka dilaporkan tahun ini. – AFP
infografik
1. Virus Zika
Penyebaran kali pertama virus bawaan nyamuk yang boleh menyebabkan kerosakan saraf kini dilaporkan di Amerika Latin dan Caribbean
2. Kes aktif sejak 9 bulan lalu
27 negara merekodkan penyebaran peringkat tempatan
Sejak 19 Januari lalu
Kes import dilaporkan
3. Kes pertama di tanah besar Amerika Latin pada Mei 2015
4. - Penyebaran oleh nyamuk aedes aegypti
- Penyebaran antara manusia tidak dapat dibuktikan
- Kes penyebaran melalui hubungan seksual sedang disiasat
5. Pertama kali dikesan pada seekor monyet di Uganda pada 1947
6. Sebelum 2015 berlaku di Afrika, Asia Tenggara, Kepulauan Pasifik
7. Kebanyakan mereka yang dijangkiti Zika hanya menunjukkan simptom seperti selsema dalam tempoh yang pendek
Biasanya sembuh dalam tempoh seminggu
70-80 peratus kes tidak disedari