Search This Blog

Saturday, February 13, 2016

Remaja Britain dikatakan godam akaun CIA, FBI

SABTU, 13 FEBRUARI 2016 @ 10:11 AM
WASHINGTON: Polis Britain menahan seorang remaja atas dakwaan menggodam komputer, ketika laporan media menyebut beliau disyaki menceroboh akaun peribadi pegawai perisik tertinggi Amerika Syarikat.

Laporan itu susulan siri serangan oleh penggodam dengan nama skrin 'Cracka' yang menyasarkan pegawai tinggi di Agensi Perisikan Pusat (CIA), Biro Siasatan Persekutuan (FBI), Keselamatan Dalam Negeri, Rumah Putih dan agensi persekutuan lain.

 Jurucakap polis Britain berkata, pihak berkuasa menahan remaja lelaki 16 tahun itu di East Midlands Selasa lalu atas dakwaan termasuk disyaki "bersubahat menggodam bahan komputer" dan "bersubahat melakukan tindakan dengan niat menjejaskan".

Beliau tidak mengaitkan penangkapan itu dengan pencerobohan komputer, tetapi siaran berita termasuk CNN dan laman web Vice Media, Motherboard, menyatakan suspek dikaitkan dengan siasatan pencerobohan komputer pegawai Amerika.

Bulan lalu, pegawai Amerika Syarikat mendedahkan akaun online peribadi ketua perisik kebangsaan Amerika, James Clapper, diceroboh, beberapa bulan selepas pengarah CIA, John Brennan, berhadapan masalah sama. - AFP


Stealing online information

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/123967

No comments:

Post a Comment