Search This Blog

Monday, February 8, 2016

Lelaki India ditahan guna cop palsu

Bukit Kayu Hitam: Seorang lelaki warga India berusia 24 tahun ditahan di Kompleks Kastam, Imigresen, Kuarantin dan Keselamatan (KIK) Bukit Kayu Hitam kerana memiliki cop keselamatan imigresen palsu pagi tadi.
Pengarah Imigresen negeri, Mohamad Yusri Hashim berkata, lelaki itu ditahan ketika melalui pemeriksaan penumpang keluar pada jam 7.30 pagi.
Menurutnya, dia yang menaiki bas menuju ke negara jiran dikesan memiliki cop pas khas yang dikeluarkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) oleh pegawai imigresen bertugas.
"Lelaki ini dipercayai bekerja sebagai tukang kebun di Selangor sejak 2012 dan mendakwa tidak mengetahui tentang cop keselamatan terbabit kerana diuruskan majikannya.
"Lelaki ini akan disiasat di bawah Seksyen 56(1)(d) Akta Imigresen 1959/63 dan dibawa ke Depoh Tahanan Imigresen Belantik, Sik untuk siasatan lanjut," katanya.
Sementara itu, dalam pemeriksaan berasingan, seorang lelaki warga Thailand berusia 22 tahun ditolak kemasukan ke negara ini.
Mohamad Yusri berkata, semakan ke atas pasport lelaki itu mendapati terdapat sekatan perjalanan memasuki negara dan dia diarahkan untuk melaporkan diri di pejabat imigresen berhampiran tetapi gagal berbuat demikian.
Menurutnya, pihaknya sudah mengeluarkan Notis Penolakan Masuk (Notice of Refusal of Entry) ke atas lelaki berkenaan kerana dengan munasabah dipercayai imigran larangan mengikut Seksyen 8(3) akta sama.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 8 Februari 2016 @ 12:17 PM


LELAKI warga India ditahan kerana memiliki Cop keselamatan imigresen palsu. FOTO ihsan JIM Kedah
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/113432#sthash.RmGNkmOI.dpuf

No comments:

Post a Comment