Search This Blog

Saturday, February 13, 2016

Lelaki Florida mengaku salah ancam bom masjid

DUNIA SABTU, 13 FEBRUARI 2016 @ 11:03 AMMIAMI: Seorang lelaki Florida mengaku bersalah melakukan jenayah benci kerana mengancam mengebom dua masjid dan menembak jemaah selepas serangan maut di Paris November lalu.

Martin Alan Schnitzler, 43, dari Seminole, mengaku bersalah terhadap satu tuduhan menghalang umat Islam mengamalkan kepercayaan mereka, kata Peguam Amerika Syarikat, A Lee Bentley.

Schnitzler mengaku bersalah di hadapan majistret Julie Sneed di Tampa. Defendan berhadapan hukuman penjara 20 tahun tetapi berkemungkinan diberi tempoh kurang berikutan garis panduan persekutuan.

Beliau kekal bebas sementara menantikan tarikh jatuh hukuman yang belum ditetapkan.

Schnitzler mengaku meninggalkan mesej bersuara kepada Persatuan Islam St Petersburg dan Persatuan Islam Pinellas pada 13 November 2015, mengancam jemaah. Kedua-dua mesej merujuk kepada serangan Paris, yang berlaku pada hari sama dan mengorbankan 130 orang.

Schnitzler mengaku ancaman dicetuskan serangan berkenaan. Dalam satu mesej, beliau mengancam 'menghantar militia ke salah satu masjid dan membaling bom api dan menembak sesiapa saja yang kelihatan di kepala.' - Reuters

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/123985

No comments:

Post a Comment