Search This Blog

Thursday, February 11, 2016

Laporan penemuan juruterbang MH370 worldnewsdailyreport.com palsu

KHAMIS, 11 FEBRUARI 2016 @ 6:32 PM

Oleh Mohd Hamizar Hamid dan Mohd Iskandar Ibrahim

KUALA LUMPUR: Laporan sebuah portal berita kononnya juruterbang pesawat MH370 yang hilang hampir dua tahun lalu ditemui selamat di Taiwan, adalah palsu.

Berdasarkan penelitian, wujud keraguan fakta dalam berita oleh worldnewsdailyreport.com kononnya Kapten Zaharie Ahmad Shah ditemui penduduk kampung di tebing Sungai Tangshui, Isnin lalu.
Ini kerana portal itu menggunakan gambar Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan), Datuk Dr S Jeyaindran sebagai Dr Syed Boon Sulong yang kononnya kini merawat juruterbang berusia 53 tahun itu.
Gambar Dr Jeyaindran yang disiarkan portal itu dipercayai diambil daripada sebuah portal berita tempatan bertarikh 11 Oktober tahun lalu.
Pesakit terbaring di katil hospital yang didakwa sebagai Zaharie pula adalah warga Myanmar dikenali sebagai Aung Myo Oo yang dirawat di ibu negara pada 3 Jun 2013.
Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar ketika dihubungi menyifatkan laporan disiarkan portal berita itu sebagai tidak benar.
"Pembohong," katanya ringkas.
GAMBAR Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan), Datuk Dr S Jeyaindran yang didakwa worldnewsdailyreport.com sebagai Dr Syed Boon Sulong.
Pesawat Boeing 777-200ER milik Malaysia Airlines Bhd (MAB) dengan nombor penerbangan MH370 membawa 239 penumpang dan anak kapal itu hilang pada 8 Mac 2014 ketika dalam penerbangan ke Beijing, China.

No comments:

Post a Comment