Search This Blog

Saturday, February 13, 2016

Denda RM4,000 ugut sebar gambar bogel

Kuala Lumpur: Seorang penganggur yang memeras ugut untuk menyebarkan gambar bogel bekas teman wanitanya didenda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini.
Majistret Husna Dzulkifly menjatuhkan hukuman itu terhadap Muhammad Shazarul Ikhmal Rospisham, 20, selepas dia mengaku bersalah terhadap dakwaan memeras ugut mangsa berusia 19 tahun yang bekerja sebagai pelayan restoran dengan menghantar gambar bogel gadis itu bagi mendapatkan wang.
Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah hotel di Jalan Tun Razak di sini, pada 12 tengah malam, 10 Januari lalu, dan dia didakwa mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara 10 tahun atau denda dan sebatan.
Mahkamah juga memerintahkan tertuduh dipenjara empat bulan jika gagal membayar denda berkenaan. Tertuduh membayar denda itu.
Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Zikri Jaafar memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal dengan mengambil kira faktor kepentingan awam supaya memberi pengajaran kepada tertuduh kerana perbuatan pemerasan tidak bermoral itu mendatangkan trauma kepada mangsa.
Peguam Zulkifli Awang yang mewakili tertuduh, memohon hukuman penjara tidak dikenakan dengan alasan anak guamnya akan melanjutkan pengajian dalam jurusan automotif di sebuah kolej swasta serta menyesal dan insaf dengan perbuatannya.
Mengikut fakta kes, mangsa menerima 20 keping gambar bogelnya daripada tertuduh melalui aplikasi Wechat.
Tertuduh kemudian meminta RM200 bagi setiap keping gambar dan mengugut akan menyebarkan gambar bogel itu jika permintaannya tidak dituruti.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 12 Februari 2016 @ 8:17 PM

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/114530#sthash.aUr8D53M.dpuf

No comments:

Post a Comment