Search This Blog

Friday, January 8, 2016

Haram bas dua tingkat

Bangkok: Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-o-cha mengarahkan pendaftaran baru bas dua tingkat ditamatkan dan pemeriksaan ketat terhadap pengangkutan awam negara itu yang banyak terbabit dalam kemalangan jalan raya.
Menteri Pengangkutan, Arkhom Termpittayapaisith berkata, Prayut mengeluarkan arahan itu ketika mesyuarat Kabinet kelmarin.
“Prayut mahu pendaftaran baru bas dua tingkat ditamatkan kerana kenderaan itu terbabit dalam banyak kemalangan jalan raya,” katanya.
Sebanyak 4,800 bas dua tingkat dan 16,000 bas setingkat dengan ketinggian lebih 3.6 meter yang masih beroperasi mesti lulus ujian kecondongan pada kecerunan 30 darjah.
“Sekiranya gagal, kenderaan itu mesti ditamatkan perkhidmatannya,” katanya.
Prayut juga mahu semua pengangkutan awam dipasang sistem kedudukan global (GPS) bagi memantau tabiat pemandu kerana kebanyakan kemalangan berpunca dari sikap pemandu.
Beliau turut mengarahkan Jabatan Pengangkutan Darat menarik lesen pemandu yang memandu dengan cuai dan mengenakan denda lebih berat terhadap operator bas.
“Thailand adalah satu-satunya negara yang membenarkan bas dua tingkat beroperasi,” jelasnya.
Sementara itu, Pengarah Jabatan Pengangkutan Darat berkata, pihaknya tidak dapat mengharamkan semua bas dua tingkat kerana ia tidak dibenarkan undang-undang.
“Bas dua tingkat yang masih beroperasi ini tidak boleh didaftarkan semula dan secara beransur-ansur semuanya tidak akan beroperasi lagi,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 7 January 2016 @ 6:53 AM


SEBUAH bas dua tingkat yang beroperasi di Thailand.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/105422#sthash.grAnIabZ.dpuf

No comments:

Post a Comment