Search This Blog

Thursday, January 28, 2016

Cuaca sejuk ragut 12 nyawa di Thailand
SEORANG wanita memakai baju panas ketika keluar daripada sebuah stesen kereta api di Bangkok, Thailand pada Isnin lalu. - AFP


BANGKOK – Sekurang-kurangnya 12 orang mati dalam tempoh semalaman di Thailand ketika cuaca sejuk melanda negara itu, kata pihak berkuasa semalam.
Seorang pegawai Jabatan Pencegahan Bencana Dan Mitigasi (DDPM) berkata, semua mang­sa mati sama ada terdedah kepada cuaca sejuk atau mereka menghidap penyakit berkaitan pernafasan.
Terdahulu, dua orang mening­gal dunia di Wilayah Chainat, juga akibat penurunan suhu yang mengakibatkan cuaca menjadi sejuk luar biasa.
Cuaca sejuk melanda Thailand dengan beberapa kawasan merekodkan suhu di bawah paras 5 darjah Celsius (°C) lebih 10°C darjah kurang berbanding purata suhu minimum pada awal tahun ini.
Tekanan udara yang tinggi turut mengakibatkan banjir dan ribut kuat di selatan negara itu, dengan lebih daripada 3,000 isi rumah terjejas, demikian menurut DDPM.
Beberapa amaran cuaca buruk dikeluarkan melibatkan beberapa wilayah di timur laut Thailand, manakala kerajaan memberikan bantuan termasuk jaket dan makanan kepada penduduk tempatan. – DPA


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0128&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3yUP9TAyC 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment