Search This Blog

Tuesday, January 5, 2016

'Bukan sisa bauksit'

Kuantan: Kuantan Port Consortium Sdn Bhd menafikan dakwaan bahawa fenomena 'laut merah' di kawasan pantai Pantai Balok dan Pantai Batu Hitam, di sini, disebabkan oleh sisa bauksit dari simpanan bauksit (stockpile) di Pelabuhan Kuantan.
Ketua Pegawai Operasi Kuantan Port Consortium Sdn Bhd, Datuk Ir Khasbullah A Kadir berkata, ini kerana sisa mineral daripada stockpile di pelabuhan itu akan menerusi sistem tapisan terlebih dahulu sebelum memasuki Sungai Pengorak.
Beliau berkata, Sungai Pengorak terletak jauh dan tidak bercantum dengan Sungai Balok dan jauh daripada Pantai Batu Hitam.
"Kita ada menyediakan sistem penapisan supaya air yang mengalir ke laut dalam keadaan terkawal, kalau kita lihat air di Sungai Pengorak tidak terjejas seperti di kawasan lain ketika kejadian pada 29 Disember lalu.
"Hujan (pada 27 hingga 29 Disember 2015) merobohkan tiga besi penapis namun sistem gabion/filter masih berfungsi dan mengurangkan kotoran ke Sungai Pengorak," katanya pada sidang media di sini, sebentar tadi.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 4 January 2016 @ 1:57 PM


AHMAD Amirul Shahir Zulkifli, 11, bermain basikal di kawasan perlombongan bauksit. Lombong bauksit ini terletak kurang dari 200 meter dari tapak perumahan di Felda Bukit Goh. FOTO Farizul Hafiz Awang
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/104786#sthash.GqCA2K5H.dpuf

No comments:

Post a Comment