KOTA BHARU – Padah buat seorang pendawai elektrik apabila dihukum penjara 10 bulan dan denda RM1,000 oleh Mahkamah Majistret Kota Bharu semalam, akibat mencurah air serta melibas ibunya dengan kain basah kerana menegur perbuatan membawa balik teman wanita ke rumah mereka.
Hukuman diputuskan Majistret, Mohd Firdaus Zainal Abidin terhadap tertuduh, Mohd Afisma Baharudin, 40, selepas dia mengaku bersalah pada kedua-dua tuduhan yang dihadapi.
Tertuduh didakwa pada tuduhan pertama sengaja menyebabkan kesakitan dan kecederaan kepada ibunya, Zah Hussin, 60, dengan memukul belakang mangsa menggunakan kain batik hingga mendatangkan cedera dan sakit.
Kesalahan dilakukan di sebuah rumah di alamat Kampung Aur Duri, Salor, di sini, pada jam 11.30 pagi, 11 Januari lalu.
Pada masa, tarikh dan lokasi sama, tertuduh juga mengaku salah menggunakan kekerasan jenayah kepada mangsa.
Mohd Firdaus dalam hukumannya mengarahkan tertuduh menjalani hukuman penjara 10 bulan berkuat kuasa dari tarikh tangkapan bagi kesalahan pertama, manakala denda RM1,000 atau penjara sebulan jika gagal jelas denda bagi kesalahan kedua.
Terdahulu, tertuduh yang diwakili peguam awam memohon hukumannya diringankan kerana insaf dan menyesali perbuatan itu, bagaimanapun Timbalan Pendakwa Raya Kelantan, Ainun Zafirah Abd Halim memohon hukuman berat dengan mengambil kira tertuduh yang mengasari ibu kandungnya sendiri.
Kejadian berpunca apabila mangsa menyuruh tertuduh menghantar teman wanitanya yang berada di dalam bilik tertuduh sejak 9 Januari lalu.
Tertuduh yang marah dengan teguran itu kemudian mengambil air lalu mencurah ke badan mangsa hingga basah. Dia juga mengajak mangsa bertumbuk dan memukul mangsa dengan kain batik.
Semasa mangsa mengelak daripada anaknya itu dan menuju ke ruang tamu, dia terlanggar kerusi serta terjatuh hingga patah tangan. Mangsa yang bimbang keselamatannya kemudian membuat laporan polis.
Pada jam 7.15 petang, hari sama, tertuduh bersama pasangannya yang masih berada di rumah terbabit kemudian ditahan polis.
Anak sulung daripada tujuh beradik berkenaan dipercayai penagih dadah dan sering memukul ibunya serta meminta wang daripada mangs
a