Search This Blog

Wednesday, January 13, 2016

9 Warga Jerman Terkorban Serangan Bom Sultanahmed


Diterbitkan: Rabu, 13 Januari 2016 10:22 AM
Mayat mangsa serangan pengebom berani mati bergelimpangan di kawasan pelancongan Sultanahmed berhampiran Masjid Biru.

ISTANBUL: Sembilan daripada 10 mangsa serangan pengebom berani mati di Sultanahmed di sinimelibatkan pelancong warga Jerman.
Pihak berkuasa Turki turut mengesahkan seorang lagi mangsa adalah rakyat Peru yang melancong ke negara itu.
Timbalan Perdana Menteri, Numan Kurtulmus berkata, pengebom terlibat dipercayai memasuki Turki melalui Syria.
"Bagaimanapun, individu terlibat tidak termasuk dalam senarai suspek militan Turki dan identitinya dikenal pasti daripada bahagian badannya yang ditemui di lokasi kejadian," katanya.
Selain itu, Perdana Menteri Ahmed Davutoglu dilaporkan  menuduh pengganas Negara Islam (IS) bertanggungjawab terhadap serangan di lokasi pelancongan di sini.
Beliau juga memaklumkan telah menghubungi Canselor Jerman, Angela Merkel bagi menyampaikan ucapan takziah dan menyatakan pendirian Turki untuk memerangi IS.
"Turki akan terus memerangi kumpulan militan ini," katanya sambil menambah akan memburu pihak bertanggungjawab supaya mereka dikenakan hukuman setimpal.
Media tempatan turut melaporkan terdapat lebih 15 orang cedera dalam kejadian yang berlaku berhampiran sebuah taman purba Greek, Obelisk.
Polis mengepung kawasan berkenaan bagi mencegah orang ramai memasuki kawasan berkenaan berikutan kemungkinan berlaku letupan kedua.
Sultanahmet adalah destinasi utama pelancong melawat Istanbul dan kawasan berkenaan merangkumi Istana Topkapi, Masjid Biru dan Hagia Sophia.
Tahun lalu, Turki dikejutkan dengan dua kejadian bom yang besar.
Lebih 30 orang maut dalam serangan Kumpulan Negara Islam (IS) di bandar Suruc, berdekatan sempadan Turki-Syria pada Julai tahun lalu.
Selain itu lebih 100 maut dalam dua serangan bom berani mati pada Oktober di stesen kereta api di pinggir Ankara ketika orang ramai menyertai satu perhimpunan.

No comments:

Post a Comment