Mayat, Boris Nemtsov, 55, ditemukan di sebuah jambatan merentasi Sungai Moskva berdekatan Kremlin dengan kesan empat das tembakan, menjelang sebuah perhimpunan antikerajaan dirancangnya esok.
Polis dan pasukan penyiasat berkata, Nemtsov yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri ditembak oleh pembunuh tidak dikenali ketika beliau berjalan bersama seorang wanita di jambatan berkenaan.
Wanita warganegara Ukraine yang tidak didedahkan identitinya itu bagaimanapun tidak cedera.
“Maklumat awal menyatakan, mangsa ditembak mati oleh penyerang yang menaiki sebuah kereta berwarna putih,” kata penyiasat.
Beberapa imej memaparkan mayat Nemtsov terbaring di jambatan itu juga sempat dirakam ketika para penyiasat memeriksa lokasi kejadian.
Banyak pihak percaya, pembunuhan itu bermotifkan politik.
Putin dalam reaksinya mengutuk pembunuhan kejam pemimpin liberal tersebut sambil menegaskan satu siasatan oleh pejabatnya akan dilaksanakan.
Jelas beliau, kematian Nemtsov adalah satu provokasi menjelang perhimpunan antikerajaan anjuran pemimpin itu.
Tweet terakhir Nemtsov menggesa rakyat Rusia turun ke jalan raya untuk menyertai perhimpunan besar tersebut.
“Adakah anda letih dengan pembohongan, propaganda, perang, dan kenaikan harga barang. Jadi, sertailah perhimpunan Kebangkitan Mac,’’ katanya.
Nemtsov yang juga pengerusi bersama Parti Republikan Rusia-Parti Kebebasan Rakyat (RPR-PARNAS), berkhidmat sebagai Timbalan Perdana Menteri semasa pentadbiran Presiden, Boris Yeltsin pada tahun 1998. – AFP
Boris Nemtsov