Search This Blog

Sunday, December 6, 2015

Ratu tak serik!

Jakarta: Seorang Ratu Dadah yang terlepas hukuman mati selepas mendapat pengampunan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono pada 2012 sekali lagi dijatuhi hukuman yang sama apabila didapati bersalah mengedar dadah.
Meirika Franola atau Ola yang kini menjalani hukuman penjara seumur hidup, dihukum mati oleh mahkamah kerana menjalankan urusan pengedaran dadah dari dalam penjara.
Seorang pegawai mahkamah, Suhadi semalam berkata, hukuman mati terhadap Ola diputuskan barisan tiga hakim Salman Luthan, Margono, dan Sumardiyatmo pada 30 November lalu.
“Ola dihukum mati mengikut tuduhan yang dikenakan terhadapnya.
“Mahkamah mendapati ada bukti kukuh Ola mengedar dadah kepada masyarakat,” katanya.
Ola atau dikenali sebagai Ratu Dadah oleh media Indonesia dikaitkan dengan tahanan seorang keldai dadah wanita di lapangan terbang di Bandung.
Wanita yang dikenali sebagai Nur Aisyah itu ditahan bersama 775 gram dadah jenis syabu ketika tiba dari Kuala Lumpur.
Ketika disiasat, Nur Aisyah memberitahu dia diupah Ola untuk membawa dadah itu dari India ke Indonesia.
Ola mula terkenal selepas dia bersama suaminya seorang lelaki warga Afrika, Mouza Sulaiman Domala mengetuai satu sindiket pengedaran dadah bersama dua lagi sepupunya, Rani dan Deni.
Pasangan itu dan Deni ditangkap polis di lapangan terbang Jakarta pada Januari 2000 selepas cuba menyeludup 3.5 kilogram heroin dan tiga kilogram kokain ke London, Britain.
Selepas perbicaraan di mahkamah, ketiga-tiga tertuduh didapati bersalah dan dijatuhi hukuman mati pada 2012.
Bagaimanapun, Ola dan Deni mendapat pengampunan Susilo yang menjadi Presiden ketika itu dan hukuman mereka ditukar kepada penjara seumur hidup.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 3 Disember 2015 @ 7:13 AM

OLA

No comments:

Post a Comment