Search This Blog

Thursday, December 17, 2015

Hukuman jel, denda Wahid kekal


WAHID


KUALA LUMPUR – Hasrat bekas Ketua Pengarah (KP) Imigresen, Datuk Wahid Md. Don, 63, untuk bebas daripada sabitan kes ra­suah pada lapan tahun lalu tidak kesampaian apabila rayuannya untuk mengetepikan sabitan tersebut ditolak Mahkamah Tinggi di sini semalam.
Hakim Amelia Teng Heong Geok Abdullah mengekalkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM300,000 yang diputuskan Mahkamah Sesyen di sini pada 30 Oktober 2013.
“Mahkamah meneliti semua fakta keterangan yang telah dikemukakan kedua-dua pihak (pendakwaan dan pembelaan) sepanjang prosiding kes ini di Mahkamah Sesyen, Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan (sejak tahun 2008). Keterangan pihak pendakwaan le­bih dipercayai dan tidak dapat disanggah,” katanya ketika membacakan penghakimannya di sini semalam.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Ketua Bahagian Pendakwaan, Jabatan Peguam Negara, Datuk Abdul Razak Musa manakala Wahid diwakili peguam, Datuk V. Sithambaram.
Wahid dituduh menerima rasuah RM60,000 daripada seorang ahli perniagaan, Datuk Low Chang Hian bagi meluluskan permohonan 4,337 visa pekerja Bangladesh untuk memasuki Malaysia di rumahnya di Jalan Lembah Ledang Off Jalan Duta (sekarang dikenali sebagai Jalan Tuanku Abdul Halim) di sini pada pukul 10.15 malam, 10 Julai 2008.
Dakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 11(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara 20 tahun atau denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 yang mana lebih tinggi jika sabit kesalahan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1217&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_04.htm#ixzz3uWbDL4IS 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment