CHENNAI - INDIA. Sekurang-kurangnya 14 orang meninggal dunia akibat gangguan bekalan kuasa elektrik di salah sebuah hospital yang dilanda hujan lebat di bandar Chennai, semalam.
Menurut laporan awal, 14 pesakit dibawa ke Hospital MIOT dalam keadaan kritikal dan mereka gagal diselamatkan selepas alat bantuan pernafasan berhenti berfungsi ketika sedang menerima rawatan.
Setiausaha Kesihatan Tamil Nadu berkata, pihak berkuasa negeri telah menyediakan yang terbaik dalam menyediakan penjagaan kesihatan sempurna untuk rakyatnya di semua hospital.
"Semua usaha telah diambil untuk menyediakan bantuan yang mungkin kepada semua penduduk yang terjejas banjir di seluruh negeri," katanya turut menggesa media supaya tidak menyebarkan berita yang terus membuatkan penduduk semakin panik.
Sementara itBekalan elektrik terputus, 14 mautu, laporan lain mendakwa sekurang-kurangnya 40 pesakit telah dibawa ke hospital di bandar sama untuk menerima rawatan, namun 15 daripada mereka meninggal dunia kerana alat bantuan pernafasan terhenti dan terkena kejutan elektrik, lapor Zeenews.