Search This Blog

Saturday, November 14, 2015

Wanita Dedah Tragedi Penderaan Seksual 1965


Diterbitkan: Jumaat, 13 November 2015 11:36 AM
Sebahagian warga Indonesia yang mengikuti sidang Tribunal Rakyat Indonesia 1965 yang berlangsung di The Hague, Belanda.

TRIBUNAL Rakyat Indonesia 1965 yang kini masuk hari kedua mendengar keterangan saksi yang mendakwa menjadi mangsa penderaan seksual ketika menyertai gerakan di kalangan pemimpin pelajar negara itu.
Sidang yang berlangsung di The Hague, Belanda itu memanggil Tintin Rahayu (bukan nama sebenar) yang mendedahkan bagaimana pihak pemerintah menderanya termasuk menahannya di Penjara Wirogunan, Yogyakarta dan Plantungan yang juga penjara politik wanita di kawasan terpencil Jawa Tengah.
Tintin mengakui dipukul dengan basikal, badannya dibakar dan dipaksa berbogel.
"Apabila dipindahkan ke Wirogunan selepas penderaan seksual itu berlaku, saya tidak dapat makan atau tidur, malahan saya tidak dapat bercakap dengan sesiapa pun kerana terlalu malu," katanya dengan suara tersekat-sekat.
Ketika dalam tahanan juga, Tintin serta rakan tahanan yang lain dipaksa melakukan kerja berat.
Walaupun berkali-kali memaklumkan tiada kaitan dengan pihak Parti Komunis Indonesia (PKI) atau Gerakan Wanita Indonesia (Gerwani), tetapi pasukan keselamatan tetap mendakwa dia terlibat dengan jenayah yang dilakukan pihak berkenaan.
Tribunal itu mengetengahkan dakwaan bahawa pihak berkuasa Indonesia bertanggungjawab membunuh sehingga sejuta rakyatnya yang dianggap sebagai komunis antara 1965 dan 1966.
Kerajaan Indonesia berdepan sembilan pendakwaan jenayah termasuk pembunuhan beramai-ramai, penyeksaan dan penderaan seksual. Setakat ini, tiada wakil kerajaan yang hadir pada prosiding tribunal itu.
Kerajaan Indonesia tidak mengiktiraf tribunal itu dan Menteri Hal Ehwal Keselamatan, Koordinasi Politik dan Perundangan, Luhut Binsar Panjaitan turut mempersoalkannya sambil menyifatkan ia tidak adil.
Tribunal itu tidak mempunyai kuasa tetapi bermatlamat untuk mendedahkan kebenaran di sebalik kejadian selepas era kolonial itu.

No comments:

Post a Comment