Search This Blog

Wednesday, November 18, 2015

Guru didenda terbit tulisan menghasut di Facebook

RABU, 18 NOVEMBER 2015 @ 3:23 PM


KUALA LUMPUR: Seorang guru didenda RM4,000 oleh Mahkamah Sesyen Selayang di sini hari ini, selepas didapati bersalah menerbitkan penerbitan menghasut di akaun laman Facebook miliknya mengenai penganut agama Hindu ketika perayaan Thaipusam, tahun lalu.

Hakim Tasnim Abu Bakar membuat keputusan itu terhadap Hidayat Mohamed, 36, selepas mendapati pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan pada akhir kes pembelaan.

Mahkamah turut memerintahkan Hidayat menjalani hukuman penjara enam bulan jika gagal membayar denda itu. Tertuduh yang kelihatan tenang sejurus mahkamah menjatuhkan hukuman itu, membayar denda itu.

Mengikut pertuduhan, Hidayat didakwa menerbitkan penerbitan menghasut melalui satu kenyataan di laman facebook di TH 45A, Ariza Garden Villa, Taman Raintree, Batu Caves di sini pada 11.13 pagi, 17 Januari 2014.

Dia didakwa mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya. Terdahulu, Hidayat yang tidak diwakili peguam memohon hukuman ringan atas alasan dia tidak berniat untuk menghina agama lain. Timbalan

Pendakwa Raya Hamdan Hamzah memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal dengan mengambil kira faktor kepentingan awam memandangkan tertuduh menerbitkan penerbitan yang boleh menggugat keamanan negara apabila menyentuh isu agama melibatkan sambutan Thaipusam.

 "Tertuduh sepatutnya lebih berhati-hati dan sensitif apabila menulis (penerbitan) di laman Facebook agar tidak menyentuh sensitiviti agama lain.

"Hukuman yang bakal dijatuhkan ini penting kerana ia mencerminkan mahkamah memandang serius kesalahan ini selain dapat memberi amaran kepada masyarakat awam bahawa kesalahan seperti ini tidak dibenarkan oleh undang-undang," katanya yang turut memaklumkan bahawa tertuduh tidak mempunyai rekod kesalahan lampau.

Sepanjang prosiding perbicaraan, pendakwaan mengemukakan 19 saksi manakala hanya tertuduh seorang memberi keterangan membela diri. -- BERNAMA

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/98042

No comments:

Post a Comment