Search This Blog

Saturday, October 31, 2015

Skil Survival Bantu Pemandu Teksi Terus Bertahan Tiga Hari


Diterbitkan: Sabtu, 31 Oktober 2015 8:39 AM
Johar masih menerima rawatan di Hospital Enche Besar Hajjah Kalsom, Kluang.

KLUANG: Pengalaman sebagai bekas tentera yang mempratikkan skil survival membantu pemandu teksi Johar Kassim terus bertahan meskipun terperangkap selama tiga hari di dalam gaung berikutan teksinya terjatuh ke dalam gaung sedalam tiga meter itu.
Bapa kepada empat orang anak itu berkata beliau tidak pernah terfikir mengenai kematian.
"Bekas tentera tidak pernah putus asa. Saya sentiasa percaya bahawa ia mengambil sedikit masa sebelum seseorang datang menghulurkan bantuan," kata pemandu teksi berusia 68 tahun itu ketika ditemui di wad hospital pada Jumaat.
Mengimbas kembali detik cemas pada Selasa lalu apabila teksinya yang dipandunya terjatuh ke dalam gaung selepas dia cuba mengundurkan teksi tersebut di Taman Sri Kluang di sini, Johar berkata:
"Saya mengalami kecederaan di kaki apabila cuba naik kerana laluan agak licin berikutan hujan turun di kawasan tersebut.
"Namun, hujan yang turun ibarat satu rahmat. Ia mengalir ke sungai yang memberikan saya air untuk terus bertahan selama lebih 48 jam," katanya.
Johar berkata beliau telah mencuba beberapa kali untuk naik tetapi terus tergelincir.
Berbekalkan kemahiran yang dipratikkan semasa berkhidmat sebagai tentera 22 tahun lalu dengan Rejimen Askar Melayu, Johar membina tempat berteduh dengan menggunakan dahan pokok.
"Saya tidak boleh bergerak dengan banyak," katanya.
Johar yang menerima rawatan di Hospital Enche Besar Hajjah Kalsom di sini berkata telefon bimbitnya berada di dalam teksi, jadi dia tidak dapat mencapainya akibat kecederaan di kaki kiri.
Pada Khamis, seorang pejalan kaki yang terlihat kesan tayar di atas jalan menggerakkan hatinya untuk memeriksa sesuatu ke kawasan gaung dan menjumpai Johar.
Anggota bomba kemudiannya tiba di tempat kejadian.
Isteri Johar, Murni Merdan, 47, berkata suaminya itu dalam perjalanan ke rumah mereka di Jalan Haji Manan dari rumah isteri pertamanya di Taman Seri Kluang pada hari kejadian.
Murni berkata dia bimbang apabila Johar tidak sampai di rumah pada malam itu.
"Saya menghubungi telefon bimbitnya setiap minit tetapi tidak berjawab. Ia mendorong saya untuk membuat laporan polis. Saya turut menghubungi rakan-rakan kami untuk cuba mencarinya.
"Doa saya akhirnya terjawab apabila seorang rakan memberitahu saya bahawa suami saya telah dijumpai dalam keadaan selamat," kata Murni.
Murni yang bekerja sebagai seorang penyelia di sebuah pusat membeli-belah berkata, dia akan memasak lauk kari kegemaran suaminya sebaik sahaja dia dibenarkan keluar dari hospital.
"Buat masa ini, dia hanya akan makan biskut dan bubur seperti dinasihatkan doktor," katanya.

No comments:

Post a Comment